'Grote kans' dat DNA-onderzoek leidt naar moordenaar van Wies Hensen

Vandaag om 18:30 • Aangepast vandaag om 21:16
nl
Er is een grote kans dat DNA-onderzoek gaat leiden naar de moordenaar van Wies Hensen. Dat zegt het burgerinitiatief wieshensen.nl in een viertal blogs. En het blijft niet alleen bij de blogs, er gaat ook een brief naar justitie met het verzoek dat er een DNA-onderzoek moet komen. Wies Hensen werd voor het laatst gezien op de kermis in Budel in 1989, een dag later werd ze gevonden. Ze was om het leven gebracht. De moord is 36 jaar na dato nog altijd niet opgelost.
Profielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

‘Het DNA-profiel gaat zeker leiden naar de moordenaar’, staat er in koeienletters boven een van de blogs op wieshensen.nl. Joop Donkers, een van de twee initiatiefnemers achter de website, is er dan ook heilig van overtuigd dat er een groot DNA-onderzoek moet komen. Volgens hem is DNA-onderzoek meermaals succesvol gebleken in vergelijkbare zaken, bijvoorbeeld bij de moord op Nicky Verstappen en Marianne Vaatstra. Het burgerinitiatief is dan ook van plan om justitie aan te schrijven met het verzoek om een DNA-onderzoek op touw te zetten.

Wies lag naakt in een sloot langs de Loonderweg in Dommelen toen ze er werd aangetroffen. Ze was gewurgd. Er zijn DNA-sporen op haar lichaam aangetroffen. Volgens Donkers heeft een DNA-onderzoek op basis van deze sporen een grote kans van slagen.

“Er zijn twee methodes voor DNA-onderzoek”, vertelt hij. “De eerste is een DNA-verwantschapsonderzoek, waarbij in de omgeving wordt gezocht naar de dader.” Voor deze methode moeten deelnemers uit de regio DNA afstaan.

Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van internationale DNA-banken. Deze worden onder meer gebruikt voor het vinden van biologische ouders. Er loopt momenteel een pilot in Limburg bij twee onopgeloste moordzaken waar deze aanpak wordt uitgeprobeerd. Donkers hoopt dat deze methode ook gebruikt gaat worden om de moordenaar van Wies op te sporen.

Twee onbekende jonge mannen
Op dinsdagavond 29 augustus 1989 bezocht Wies de kermis in Budel, haar woonplaats. Verschillende mensen hebben haar daar gezien in het gezelschap van twee onbekende, jonge mannen met een lichte huidskleur.

Een van hen had blond krullend haar, de andere had donker haar. Rond tien uur ’s avonds zou Wies met dat tweetal vertrokken zijn van het kermisterrein. Beide mannen, die nu ouder dan 50 moeten zijn, zijn nooit herkend.

In 2021 vroeg de politie op de kermis in Budel aandacht voor de zaak. Toen kwamen er een kleine honderd tips binnen. Enkele reacties werden ‘zeer interessant’ genoemd door de politie, maar de gouden tip bleef uit.

Het komende jaar heeft de Peter R. de Vries Foundation 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor ‘gouden tips’ in 42 onopgeloste zaken. De moord op Wies Hensen is er daar een van. De beloning, maar liefst 100.000 euro, wordt nog tot 14 mei uitgekeerd. Donkers hoopt dat die naderende deadline ervoor zorgt dat er nog cruciale informatie binnenkomt, ‘want daarna is je waardevolle kennis geen geld meer waard’.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!