Dit is waarom een Bossche bol met een kanon de lucht in werd geschoten

Vandaag om 12:27
nl
Met een heus kanon werd zondag op de Bossche Markt een Bossche bol symbolisch de wereld ingeschoten. Een ludieke actie met een serieus doel. De stichting ‘Genotschap van de Bossche Chocolade Bol’ wil hiermee het gebak met de rest van de wereld delen en hoopt de ‘Sjeklaodenbol’ tot werelderfgoed te verklaren.
Profielfoto van Floor Foole
Geschreven door
Floor Foole

“De bol is geen gewone soes”, zegt Rob van de Laar van het genotschap. “De Bossche bol hoort bij Den Bosch en is culinair erfgoed. Naast dat het heel lekker is, zorgt voor verbinding en plezier. Inmiddels genieten we er al 101 jaar van.”

Daarom hebben ze de bol opgegeven om als immaterieel erfgoed te laten verklaren met als uiteindelijke doel de Bossche bol op de werelderfgoedlijst van Unesco vermeld te krijgen zodat de bol wereldwijd erkenning krijgt.

Kanon
“Drie, twee, één." Met een echt kanon en een knal schoot de Schutterij de Bossche Bol symbolisch het marktplein over. Een drone vloog met de bol de weg om de ludieke actie compleet te maken.

Een drone met daaraan de weggeschoten Bossche bol.
Een drone met daaraan de weggeschoten Bossche bol.

“We willen de bol met iedereen delen en daarom schieten we de bol de wereld en zelfs de ruimte in. Misschien komt die wel op Mars aan, dan kunnen ze er daar ook van genieten”, grapt Van de Laar. “Als de Bossche bol op de werelderfgoedlijst komt is dat een stukje erkenning voor al die banketbakkers die de bol bekendheid hebben gegeven. Door de bol heeft de stad Den Bosch een icoon gekregen en dat moet gezien worden”, vindt Van de Laar.

“Er is simpelweg nog niemand geweest die het initiatief heeft genomen om de bol op de lijst te zetten. Dat vonden we eigenlijk raar en daarom hebben we zelf het ‘Genotschap van de Bossche Chocolade Bol’ opgericht en contact gezocht met Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Met hen gaan we de komende tijd de gewoonten en gebruiken rondom de bol in kaart brengen en hopelijk lukt het dan op de bol op de lijst te krijgen."

Duizenden bollen over de toonbank
Ook de bekende banketbakker Jan de Groot kwam kijken naar de actie. Iedere dag gaan er duizenden bollen bij hem over de toonbank. Mensen komen van heinde en ver om bollen te kopen. Iedere dag staat er een lange rij bij hem voor de deur. De banketbakker snapt niet dat de bol nog niet op de erfgoedlijst staat. “Het worstenbroodje staat er bijvoorbeeld wel op. De Bossche Bol moet behouden blijven, maar dat betekent niet dat iedere bol hetzelfde is. Sterker nog iedere Bossche bol is anders”, zegt De Groot.

Dat is al zo nadat dat banketbakker Lambermont als eerste de combinatie van een soes met slagroom en pure chocolade verkocht in zijn bakkerswinkel aan de Visstraat, precies 101 jaar geleden.

Verslaafd aan de bol
Bosschenaar Coco van de Weijdenberg is zelf een beetje verslaafd aan de chocolade slagroomsoes. “De Bossche Bol is een cadeautje in je mond. Lekker romig en vol met chocolade. De slagroom is niet te vergelijken met die je in de supermarkt haalt.”

Van de Laar heeft er alle vertrouwen in dat de bol op de erfgoedlijst komt. “Als het worstenbroodje en de Groningse eierbal op de lijst kunnen komen, dan moet het de bol ook lukken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!