Wooncorporatie zet deur op een kier voor boze woonwagenbewoners
De woonwagenbewoners liggen al een tijdje overhoop met de gemeente Breda. Naar aanleiding van documenten uit een Woo-verzoek (Wet open overheid) voelen zij zich gediscrimineerd. Alwel zou alles mogen en zij helemaal niets. In plaats van de door hen gewenste tien extra staanplaatsen gaat de wooncorporatie nu naast hun kamp vierentwintig sociale huurappartementen bouwen.
Ook wooncorporatie Alwel wordt ondertussen met argusogen gevolgd vanuit het kamp. Eerdere gesprekken om tot een oplossing te komen, liepen namelijk op niets uit. "Ze stonden helemaal nergens voor open", zegt Bart Hülters.
"Nu de papieren boven water komen, voelen ze nattigheid."
Maar tot ieders verbazing kwam er vorige week tijdens de gemeenteraadsvergadering na jaren plotseling een hele kleine opening. Op een vraag vanuit de VVD-fractie of er naast de nieuwbouw misschien toch nog een mogelijkheid is voor één of twee standplaatsen deed bestuurder Karo van Dongen van Alwel ineens een soort van handreiking.
"Met alle voorzichtigheid en binnen de context en houdbaarheid van ons plan gaan we kijken of we iets kunnen doen", antwoordde hij. "Veel ruimte is er niet, maar we kunnen onderzoeken of er -in heel beperkte zin- mogelijkheden zijn (voor standplaatsen, red.)"
Na de vergadering liet Van Dongen de woonwagenbewoners weten graag met hen hierover in gesprek te gaan. "Wij staan altijd open voor een gesprek", zegt Leonie Hülters, de vrouw van Bart. "Maar omdat er zoveel tegen ons wordt gelogen, zijn we wel wat wantrouwend. Een officiële uitnodiging, concrete aantallen of een echt aanbod hebben we dan ook nog niet gehad."
"Eén of twee standplaatsen is een begin, maar het is natuurlijk niet wat we nodig hebben", vult Bart aan. "Als we alle kinderen tellen die een woonwagen nodig hebben, zijn het er tien. Ze zitten fout en ik krijg het gevoel dat ze ons hier een beetje mee willen omkopen. Een week eerder zei Van Dongen nog dat hij nergens voor open stond. Nu de papieren boven water komen, voelen ze nattigheid."
Bredase raadsleden mogen namelijk binnenkort de ongecensureerde documenten inzien. "Elke keer als ik het Woo-verzoek doorlees, ontdek ik weer nieuwe dingen", zegt fractievoorzitter Inge Verdaasdonk van de SP, die zich al jaren sterk maakt voor de woonwagenbewoners. "We gaan nu de ongelakte stukken zien en de brieven ontdekken die niet zijn meegegeven. Ik ga alles tot op de letter lezen, want ze lijken achter de schermen spelletjes te spelen."
"Vier jaar terug in de tijd hadden we een andere keus gemaakt."
"Ik vind de handelswijze van Alwel maar een rare gang van zaken", vervolgt ze. "Eerst werd de deur naar de familie Hülters keihard dichtgegooid en nu ze het hele verhaal naar buiten willen brengen, willen ze ineens wel luisteren."
Op 13 maart zal de gemeenteraad zich opnieuw over de kwestie buigen en uiteindelijk ook voor of tegen het plan van wooncorporatie Alwel stemmen. "Als het niet goed uitpakt voor ons, gaan we naar de rechter", laat Bart Hülters al weten. "Dat is onze laatste strohalm."
En dat gaat, ongeacht de uitkomst, veel tijd kosten. Dat zou een flinke streep door de rekening van Alwel zijn. "We hebben alle begrip voor de reactie van de woonwagenbewoners", zei bestuurder Van Dongen vorige week. "Maar ons plan voorziet in een grote behoefte en dat is ook belangrijk. En er zijn al kosten gemaakt in de orde van een miljoen euro. Als we vier jaar terug in de tijd waren, hadden we daar een andere keus in gemaakt."