Duizenden padden en kikkers in emmers gevangen en overgezet: 'Topdrukte'

Vandaag om 12:00 • Aangepast vandaag om 13:33
nl
Ook padden, kikkers en salamanders hebben gemerkt dat de temperatuur is gestegen. In combinatie met de regen van de afgelopen dagen heeft de stijgende temperatuur de amfibieën uit hun schuilplaats voor de winter gelokt. De dieren zijn weer op weg naar de wateren waar ze zich elk jaar voortplanten. Maar dit oerinstinct kan ze op sommige plekken duur komen te staan.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Zoals op de Somerenseweg tussen Heeze en Someren, waar vrijwilligers de afgelopen dagen duizenden dieren hebben overgezet. De weg is erg druk tijdens de ochtend- en avondspits. Auto’s en vrachtwagens komen massaal langs de plek waar vrijwilligers van het IVN Heeze-Leende en Geldrop bezig zijn om de padden, kikkers en salamanders te helpen. Langs de weg staat nu een groene afrastering zodat de dieren niet over kunnen steken. In plaats daarvan worden ze naar negentien emmers langs de weg geleid.

Vrijwilliger en oud-boswachter Mari de Bijl opent een van de eerste emmers op deze drukke en mistige dinsdagmorgen. Meteen is het gekrioel te zien. Vooral de heikikker, met zijn spitse snuit en streep op de rug, is goed vertegenwoordigd. En ook de piepkleine salamander die zich goed schuil kan houden tussen de bladeren, probeert een goed heenkomen te zoeken. En al snel laat ook de eerste wrattige pad zich zien.

De emmers zitten vol met kikkers, padden en salamanders
De emmers zitten vol met kikkers, padden en salamanders

“We hebben dit jaar al tweeduizend dieren overgezet”, zegt Mari. “We zijn met een groep van 29 vrijwilligers en we werken in een rooster.” De dieren overwinteren in de Lange Bleek, een deel van de Strabrechtse Heide. Maar om zich voort te planten willen ze terug naar hun poel, daarbij worden ze geleid door eeuwenoude instincten. “Maar toen lag deze weg er nog niet,” zegt Mari.

Een bordje langs de drukke weg waarschuwt de automobilisten voor de paddentrek. Maar veel kun je niet beginnen. “Je moet er zeker niet voor remmen", waarschuwt Mari. “Dat is veel te gevaarlijk. En je kunt ze toch niet zien.” De dieren zouden massaal doodgereden worden, wanneer de vrijwilligers niet in actie zouden komen. “Ze verdwijnen gewoon in de banden. Of de luchtdruk zorgt dat ze tegen de wielen worden gezogen en dan gaan ze ook dood.”

"Als we niets doen, verliezen we de helft."

Ook de fietsers en brommers op het naastgelegen fietspad kunnen al gevaarlijk zijn voor de amfibieën. Ook voor hen is het moeilijk op het laatste moment uit te wijken. Dit jaar is het op deze plek de laatste keer dat de padden handmatig worden overgezet. Bij de weg komen tien tunnels om de dieren een vrije oversteek te geven. Dat had eigenlijk al een paar jaar geleden moeten gebeuren, maar de plannen zijn vertraagd.

“Sommige vrijwilligers vinden het jammer dat het straks niet meer nodig is", lacht Mari. “Het is namelijk heel leuk om te doen en het levert ook veel informatie over de dieren op. Maar het welzijn van de pad, kikker en salamander is het belangrijkst. In het najaar trekken ze heel gespreid weer terug naar hun overwinteringsadres. En dan worden er nog een heleboel doodgereden. Als we niets zouden doen, zouden we de helft van de populatie kunnen verliezen. Dus de tunnels zijn erg belangrijk.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!