Jennifer (24) leefde op straat, maar heeft nu een eigen taxibedrijf
Twee jaar leefde Jennifer op straat. “Dat kwam door de thuissituatie met strenge ouders en door mensen om mij heen. Ik had verkeerde vrienden. Daardoor ben ik op straat beland.”
Ze leefde onder meer in de crisisopvang in Eindhoven. Jennifer had geen werk en dus ook geen inkomen. Ze bouwde schulden op. “Ik was dakloos, maar niemand geloofde dat. Iedereen dacht dat ik gewoon toerist in eigen stad was. Bij ‘dakloos’ denken mensen aan iemand met kapotte kleding en tasje. Ik had gewoon een koffer en normale, nette kleding. Ik zag er niet echt dakloos uit, maar was dat wel.”
Het hulpproject ‘Het Bouwdepot’ hielp haar met elke maand een inkomen van 1050 euro, een jaar lang. Ze kon haar schulden afbetalen. “En ik heb mijn rijbewijs kunnen halen. Later kon ik ook mijn taxibedrijf openen. Dat is wel echt geweldig. Ik had nooit gedacht dat ik deze kans zou krijgen. Als dit niet was gebeurd, had ik nog in de crisisopvang gezeten. Dan zou ik hopen dat er morgen een betere dag zou komen.”
"Ik heb heel veel meegemaakt."
Inmiddels heeft ze weer een dak boven haar hoofd en rijdt ze rond in haar eigen taxi die dag en nacht te boeken valt. In de taxi heeft ze heel wat gesprekken. "Soms is het heel persoonlijk. Dan voel ik mij een psycholoog in de auto."
Op straat maakte ze van alles mee en die ervaringen komen wel van pas achter het stuur. “Als mensen alcohol drinken, komt een bepaald soort gedrag. Wat mensen meegemaakt hebben, komt er dan uit. ‘Rustig blijven’ is een heel sterk punt voor mij, ook al scheldt iemand mij uit. Het gebeurt allemaal in de taxi. Niet op ingaan, gewoon neutraal blijven.”
“In het weekend heb ik vaak zatte mensen in de auto. Soms zingen ze karaoke. ‘Jenny from the block’ heb ik al honderdduizend keer gehoord. Je maakt ook agressieve mensen mee. Het is niet altijd prettig. Je moet goed zijn in mensen inschatten. Dan komt dat wel goed.”
Jennifer rijdt op afspraak en is ook ‘s avonds en ’s nachts te boeken. Dan is ze als vrouw een opvallende verschijning. Zo draait ze er haar hand niet voor om om drie uur 's nachts op pad te gaan voor een klant die bijvoorbeeld naar Schiphol moet. “Naar mijn weten doen niet veel vrouwen dat. Klanten vragen of je ze wel veilig thuis kan brengen omdat ik een vrouw ben die achter het stuur zit. Ik breng ze altijd veilig thuis. Dat komt goed.”
"Ik ben blij dat dat achter me ligt."
En dat doet ze ook tijdens de carnaval. Dan is het flink aanpoten. Ze heeft bijna geen plekje meer. "Ik heb de ene na de andere rit staan. Dit zijn de heel goede tijden."
“Ik heb heel veel meegemaakt. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen rugzakje. Ik ben blij dat dat achter me ligt. Dat ik nu elke dag lekker in mijn taxi zit en andere mensen kan helpen."
In Eindhoven zijn al 75 jongeren zoals Jennifer geholpen of ze zitten nog in het steuntraject. Ze hebben stappen gezet richting een baan, een woning of een diploma. Het kostte de gemeente Eindhoven tot nu toe één miljoen euro. Deze kwetsbare jongeren zouden anders mogelijk uit het zicht van de gemeente verdwijnen, zo is de redenatie. "Dan is de kans op hogere zorg- en ondersteuningskosten groter, zoals maatschappelijke opvang of een bijstandsuitkering", is de reactie van een woordvoerder.
Eindhoven maakt zich samen met andere gemeenten in Den Haag hard om het project blijvend aan te blijven bieden.
Het Bouwdepot
Het Bouwdepot bestaat sinds 2021. Het is bedoeld voor kwetsbare jongeren van zestien tot en met drieëntwintig jaar oud die dakloos zijn of dit dreigen te worden. Ook hebben ze vaak grote financiële problemen. Jennifer deed in 2021 - 2022 mee met het traject en kreeg destijds een jaar lang 1050 euro per maand. Inmiddels is dat bedrag verhoogd naar 1345 euro per maand. Daarnaast krijgen de jongeren begeleiding om hun leven op orde te brengen. Tien gemeenten in Nederland doen mee. Jaarlijks krijgen tweehonderd jongeren op deze manier hulp.