Zo proberen Brabantse steden de carnavalsdrukte te spreiden

Vandaag om 16:41 • Aangepast vandaag om 17:30
nl
Met carnaval in aantocht bereiden de grote Brabantse steden zich voor op een enorme toestroom van feestvierders. Den Bosch, Breda, Tilburg en Eindhoven nemen verschillende maatregelen om het feest in goede banen te leiden, waarbij digitale middelen dit jaar een steeds grotere rol spelen. Vooral WhatsApp wordt actief ingezet om bezoekers direct te informeren en de drukte beter te spreiden.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Tijdens de Elfde van de Elfde experimenteerde Den Bosch met een WhatsApp-kanaal, dat bezoekers live updates gaf over overvolle straten en alternatieve plekken waar nog wel ruimte was. Ook andere informatie, zoals waar extra toiletten stonden, werd gedeeld. Tijdens carnaval zet de gemeente het WhatsApp-kanaal weer in Oeteldonk in.

Uit de proef bleek dat bezoekers er meer van verwachten. Daarom gaat de gemeente extra informatie delen over de drukte, vooral als gebieden langere tijd worden afgesloten. Burgemeester Jack Mikkers verwacht niet dat mensen constant op hun telefoon kijken. Daarom worden ook led-schermen in de stad ingezet om aan te geven dat gebieden vol zijn. Het WhatsApp-kanaal is vooral bedoeld voor niet-Oeteldonkers en Bosschenaren die nog niet in de stad zijn, zodat zij weten waar ze het beste naartoe kunnen.

In Breda zet de gemeente voor het eerst WhatsApp in. Feestvierders in het Kielegat kunnen zich aanmelden voor het WhatsApp-kanaal dat hen op de hoogte houdt van actuele ontwikkelingen. Zoals op welke plekken je je fiets kunt parkeren en waar een glas- en blikverbod geldt. Ook geeft de gemeente via het kanaal updates over de drukte, bijvoorbeeld wanneer een plein wordt afgesloten. Diezelfde informatie is ook te zien op led-schermen. Burgemeester Paul Depla benadrukt dat veiligheid voorop staat, maar dat de maatregelen er vooral voor moeten zorgen dat carnaval open en toegankelijk blijft.

Kruikenstad-app en klachtenlijn
Carnavalsvierders in Kruikenstad kunnen zich eveneens abonneren op het WhatsApp-kanaal van de gemeente. Maar zij kunnen dit jaar voor het eerst ook gebruikmaken van een heuse Kruikenstad-app. Hier is onder meer een een plattegrond te vinden met bijvoorbeeld alle fietsenstallingen en toiletlocaties. Ook kunnen bezoekers in de app zien welke pleinen vol zijn.

In Tilburg wordt WhatsApp ook op een andere manier ingezet. De gemeente introduceert een speciale WhatsApp-klachtenlijn voor bewoners die overlast ervaren. Zij kunnen via de app direct melding maken, waarna de gemeente belooft snel te reageren.

Door bezoekers real-time te informeren, hopen de gemeenten het feest niet alleen veiliger, maar ook prettiger te maken voor zowel carnavalsvierders als bewoners. Of deze aanpak werkt, zal na afloop van het feest blijken uit de evaluaties die in verschillende steden gepland staan.

Specialisten ingezet voor crowdmanagment
Eindhoven kiest nog niet voor het inzetten van sociale media. Omdat de gemeente door bezoekersaantallen in eerdere jaren geen overmatige drukte in het centrum van Lampegat verwacht.

Die wordt wel verwacht op carnavalszaterdag tijdens de optocht. Dan worden er extra veiligheidsmaatregelen genomen, zoals het plaatsen van extra camera's en led-schermen om bezoekers te informeren over drukte. Ook zet de gemeente gidsen in. Dit zijn speciaal getrainde mensen die bijvoorbeeld aanwijzingen geven over looproutes en ingrijpen als het ergens te vol wordt.

In Den Bosch doen ze dat ook. Na de succesvolle proef op de Elfde van de Elfde worden daar zeven zogeheten gebiedscoördinatoren ingezet. Dit zijn mensen met uiteenlopende beroepen. Sommigen werken in de horeca, anderen hebben banen die normaal niets met carnaval te maken hebben. Dankzij deze diverse achtergronden kunnen ze flexibel inspelen op situaties en bij eventuele problemen snel overleggen met horeca, politie en gemeente.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!