Defensie aast op kazerne in Budel waar nu asielzoekers worden opgevangen

27 februari om 06:23 • Aangepast 11 maart om 02:06
nl
Het kabinet aast op de kazerne in Budel voor militair gebruik, terwijl daar nu nog een groot aantal asielzoekers wordt opgevangen. Partijen in de gemeenteraad suggereerden in juli vorig al dat ook Defensie wellicht terug zou keren op deze locatie. Volgens de Telegraaf melden Haagse bronnen nu dat het contract dat in 2028 afloopt, niet wordt verlengd.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

De krant schrijft dat Defensie meer ruimte nodig heeft, waardoor het contract met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) mogelijk niet wordt verlengd. In de voormalige Nassau-Dietzkazerne in Budel worden maximaal 1500 asielzoekers opgevangen.

De locatie in Budel is na Ter Apel het grootste asielzoekerscentrum van het land en is van groot belang voor de opvang van asielmigranten, omdat het aantal plaatsen toch al schaars is. Maar nu Defensie in een steeds onveiligere wereld om ons heen meer ruimte nodig heeft om uit te breiden en te oefenen, aast het kabinet volgens ingewijden op de voormalige Nassau-Dietzkazerne in Budel, waar maximaal 1500 asielzoekers kunnen worden opgevangen.

Jarenlange overlast
In kabinetskringen gaat rond dat Defensie de kazerne vanaf 2028 eigenlijk terug in gebruik wil nemen. Het COA-contract zou dan ook niet worden verlengd, klinkt het. De definitieve beslissing daarover moet in mei worden genomen.

Inwoners, ondernemers en het gemeentebestuur van Cranendonck ervaren al jarenlang overlast door bewoners van de locatie in Budel. Begin juli vergaderde de gemeenteraad van Cranendonck over een nieuwe overeenkomst tussen het COA en de gemeente. Daarin werd afgesproken dat het asielzoekerscentrum in Budel kleiner zou worden. Zo moest het aantal bewoners van 1500 naar 960 gaan.

De opvanglocatie waar asielzoekers meteen na aankomst naartoe gaan, de zogeheten COL, zou krimpen naar 300 plaatsen. Dat waren er eerder 1200. Maar dit ging de gemeenteraad niet ver genoeg. De gemeenteraad wilde dat de specifiek COL-afdeling zou worden opgeheven. Veel van de overlast in het dorp zou worden veroorzaakt door een groep bewoners van deze afdeling.

Een aantal partijen in de gemeenteraad gaf toen al aan dat ze wellicht ook op een andere manier van het azc af konden komen. Zij suggereerden toen al dat mogelijk Defensie de kazerne weer terug in gebruik zou nemen. Ook bij een online informatieavond van de gemeente Cranendonck gaf het Ministerie van Defensie in een schriftelijke reactie aan dat het een optie zou zijn dat Defensie terugkeert in de kazerne, toen gaf het ministerie aan dit te willen combineren met de opvang van asielzoekers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.