Buren Mark en Femke verbijsterd over locatiekeuze voor azc in Heerle
Een jaar geleden viel bij Mark en Femke de brief van de gemeente in de bus. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) wil naast hen opvangplekken maken voor driehonderd asielzoekers. Het gaat in eerste instantie om een tijdelijke opvang voor vier jaar. Mark: “Het nieuws kwam voor ons als donderslag bij heldere hemel. Op tien meter afstand van onze keuken? Op dat moment zakt de grond onder je voeten vandaan.”
Ruim twintig jaar woont het stel aan de Bergsebaan in het buitengebied van Heerle. Ze bouwden rond hun bungalow een eigen ‘paradijsje’ met volop ruimte voor hun paarden, schapen en honden. “We hebben fiks geïnvesteerd in deze plek, want we zijn mensen die van vrijheid houden”, benadrukt Femke. Toch kwam het woongenot van het stel de laatste tijd steeds meer onder druk staan.
“Fatbikes en racefietsen rijden hier de billen van je broek."
“De overlast van geluid, stank en stof zijn hier toegenomen”, legt Mark uit. De hinder is afkomstig van afvalverwerkingsbedrijf Renewi dat vier jaar geleden werd uitgebreid. Het bedrijf ligt op een steenworp afstand van het huis van de familie Maurits. Datzelfde geldt voor de snelfietsroute F58 die langs hun voordeur loopt. “Fatbikes en racefietsen rijden hier de billen van je broek. Er is geen voetpad en daarom houd ik mijn hart vast wanneer er kinderen van het azc op gaan lopen, levensgevaarlijk”, zegt Femke.
Verdeeldheid
Tijdens de recente commissievergadering bleek de politiek in Roosendaal verdeeld over de kwestie. Het gaat daarbij in meerderheid niet om nut en noodzaak van een vluchtelingenopvang, maar om twijfels over de geschiktheid van de beoogde plek.
Burgemeester Mark Buijs had liever een kleinschalige opvang gezien, maar dat is voor het COA geen haalbaar alternatief. Over de mogelijkheid om het opvangcentrum langer dan vier jaar open te houden, is Buijs duidelijk: “Wat het college betreft, moet die optie uit het contract met het COA worden gehaald.”
Volgens wethouder Klaar Koenraad klopt het dat voor het college alleen de locatie in Heerle in beeld is voor een azc. “Er heeft zich een ondernemer bij de gemeente gemeld die zijn grond hiervoor ter beschikking wil stellen. Toen deze aanvraag binnenkwam, hebben we die in behandeling genomen zoals we dit in andere gevallen ook zouden doen. Dat is volstrekt logisch.”
Het protest in Heerle verloopt tot nu toe zonder ongeregeldheden. Toch doet de werkgroep 'Laat Heerle met Rust' , naar eigen zeggen 'wellicht volstrekt overbodig', een oproep om tijdens de aankomende raadsvergadering 'de regels te respecteren'. De werkgroep zegt op een 'constructieve en democratische manier de dialoog aan te gaan en de verbinding te zoeken, zelfs met voorstanders van een azc'.
Op 2 april neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Daarna moeten leefbaarheidsaspecten zoals stank- en geluidsoverlast nog worden getoetst voor de aanvraag van de omgevingsvergunning.
Vlak voordat de gemeente het plan voor het asielzoekerscentrum (azc) bekendmaakte, stonden Mark en Femke op het punt om nog één keer een nieuwe stap te maken. “We hadden een mooie boerderij op het oog, maar godzijdank was deze net voor onze neus verkocht. Anders hadden we nu echt een groot probleem gehad”, vertelt Femke. “We zijn nog steeds op zoek naar iets anders. Maar dat is, tenzij we fatsoenlijk gecompenseerd worden, nu helemaal kansloos. We kunnen geen kant meer op. Onze toekomst ligt op straat”, vult Mark aan terwijl hij vecht tegen zijn tranen.
"Gun deze mensen een veilig en humaan onderkomen met mogelijkheden om zich te integreren."
Het is vooral het gevoel van machteloosheid dat de twee opbreekt. Mark: “We zijn totaal niet meegenomen in de besluitvorming. We worden ongevraagd in een positie gedrukt waarin we helemaal niet willen zijn. Want we zijn niet racistisch of tegen de opvang van vluchtelingen, echt integendeel zelfs. Gun deze mensen een veilig en humaan onderkomen met mogelijkheden om zich te integreren. Dat kan toch niet in ‘the middle of nowhere’ aan een gevaarlijke doorgaande weg en naast een afvalverwerker?”
Ook het COA noemde de locatie aan de Bergsebaan eerder 'twijfelachtig'. Dat de gemeente toch vasthoudt aan deze locatie, vinden Mark en Femke ‘onbegrijpelijk’. “Ik waag te betwijfelen of er serieus onderzoek is gedaan naar betere locaties in de gemeente Roosendaal. Het lijkt erop dat er spelletjes worden gespeeld waarbij de uitkomst van tevoren al vaststond. Bovendien snapt iedereen dat het COA geen riolering op het terrein laat aanleggen voor slechts vier jaar, want dat is onrendabel”, aldus Mark.
"Ik vind dit is binnen de gemeente Roosendaal voor iedereen de slechtst denkbare locatie.”
Mark Maurits: “Ik hoop dat gemeenteraadsleden nog eens goed naar zichzelf in de spiegel kijken voordat ze de knoop doorhakken. Ik vind dit binnen de gemeente Roosendaal voor iedereen de slechtst denkbare locatie.”