Eerste kievitsei van Nederland is in Brabant gevonden
Ook vorig jaar en in 2018 was Elemans er als de kippen bij. En toch ziet hij dit niet als een prestatie. "Het gaat niet om het eerste ei, maar het is wel mooi", zei de vogelliefhebber vorig jaar al. Toen werd het ei gevonden in een zogeheten plasdrasgebied. Dat is een stuk land waarin het Brabants Landschap water heeft gepompt. De kleigrond wordt hierdoor flink drassig en dat is ideaal voor de kievit, maar ook voor andere beschermde vogels als de wulp en de grutto.
Elemans was al een paar dagen in de natuur op zoek naar het nest met het ‘gouden ei’. Door het zachte weer kon de vondst van Brabants – en dit geval ook Nederlands – eerste kievitsei niet lang uitblijven. Al 27 jaar is Geurt actief als vrijwilliger bij de weidevogelbescherming. Dat hij nu het allereerste kievitsei van Nederland heeft gevonden is een kroon op zijn werk.
Na de ontdekking kon de vlag overigens niet meteen uit. Een (mogelijk) eerste kievitsei moet aan diverse eisen voldoen. Hiervoor reisde een soort van ijkmeester helemaal uit Noord-Holland af naar Ravenstein. Aad van Pasassen verzorgde namens LandschappenNL de keuring. Hij dompelt het ei onder in water en omdat het niet bleef drijven stond vast dat het een kakelvers ei is.
Dat het ei is gevonden in een plasdrasgebied is goed nieuws, vindt Fien Oost van Brabants Landschap. "Het toont aan dat ons inspanningen om de weidevogels te beschermen goed werken". Jaarlijks zijn in Brabant 750 vrijwilligers in touw om weidevogels, zoals de kievit te beschermen.
Decennialang was het heel normaal dat in Friesland het allereerste kievitsei van ons land werd blootgelegd. Dat is al enige tijd niet meer zo. Vorig jaar, op 2 maart, werd met de vondst in het Gelderse Beuningen het boerenlandvogelseizoen officieel afgetrapt. In 2022 en 2023 was Overijssel de landelijke ‘winnaar’.
Vorig jaar vond Elemans het eerste kievitsei in Brabant op 3 maart. Het jaar ervoor, moest worden gewacht tot 15 maart (Hooge Mierde). Het kan nog langer: in 2013 werd pas op 21 maart, in Hooge Zwaluwe, de eersteling ontdekt. Vorst of gebrek aan zonuren kan de nesteldrang van kieviten nadelig beïnvloeden.