Wijkagent Erik haalde overleden jongen uit het zand: ‘Ik had er last van’

zondag om 10:00 • Aangepast gisteren om 15:34
nl
Wijkagent Erik heeft een bijzondere, maar heftige, band met De Groote Wielen in Rosmalen. In ‘zijn wijk’ haalde hij namelijk 21 jaar geleden een overleden jongetje uit een berg zand. Het bizarre toeval wil dat exact 20 jaar later op diezelfde plek opnieuw een heftig incident gebeurde: een 4-jarige jongen viel in een vijver en overleefde dit maar ternauwernood. “Het is daardoor mijn wijk”, vertelt de wijkagent in een interview met Omroep Brabant.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

De 53-jarige Erik Bertrums zit sinds 1998 bij de politie, sinds 2016 is hij wijkagent van de nieuwbouwwijk De Groote Wielen. Een wijk die nu precies 20 jaar bestaat en waar 11.000 mensen wonen. Maar ook een wijk die nog flink groeit: in 2030 wonen er naar verwachting zo’n 18.000 mensen.

Sheriff
“Een wijkagent probeert in de haarvaten van de wijk te zitten. Ik probeer problemen vroegtijdig op te lossen zodat het geen politiezaak wordt”, legt Erik uit terwijl hij door de wijk loopt. Hij is een soort sheriff van de wijk. “Zo kun je het zien, maar een sheriff doet het alleen en ik heb een heel team achter mij staan. Ik ben wel de oren en ogen van de wijk.”

In de nieuwbouwwijk speelt voornamelijk jeugdoverlast. “We hebben hier heel veel jeugd op fatbikes en scooters die baldadigheid uithalen. Jeugd vanuit de wijk maar ook uit Empel, Rosmalen en Den Bosch komt hier naar het strandje of het nieuwe centrum en zorgt daar voor overlast.” Aan Erik om de jongeren te kennen en om zichtbaar te zijn om zo grote problemen te voorkomen.

Wachten op privacy instellingen...

7-jarige jongen overleden
De wijkagent heeft een bijzondere band met De Groote Wielen. En die begint op zaterdag 3 april 2004. De Groote Wielen is op dat moment niet meer dan een grote zandvlakte, de wijk is in aanbouw. Agent Erik is in dienst bij de politie in Den Bosch als er een melding komt van een jongetje dat onder het zand terecht is gekomen.

De 7-jarige Luuk is met twee vriendjes aan het spelen op het bouwterrein aan de rand van Rosmalen als het gruwelijk fout gaat. Luuk stond onderaan een zandberg, toen de berg plotseling begon te schuiven.

Wijkagent Erik Bertrums op de plek waar Luuk (7) om het leven kwam (foto: Noël van Hooft).
Wijkagent Erik Bertrums op de plek waar Luuk (7) om het leven kwam (foto: Noël van Hooft).

“Ik was daar als één van de eersten”, weet Erik nog. “Dan zie je een metershoge berg zand en ouders die in paniek zijn.” Hij steek een schep in het zand en komt meteen bij het jongetje uit. “Dat was toen een hele opluchting. Maar helaas kwamen we te laat.”

Opnieuw heftig incident
Voor de toen 32-jarige agent Erik is dit een moeilijk moment. “Ik was zelf net vader geworden, ik heb daar ook wel even last van gehad. Gelukkig ben ik goed opgevangen en heb ik het een plekje kunnen geven”, blikt hij 21 jaar later terug. “Het zorgt ook voor een bijzondere band met de wijk. Het is daardoor mijn wijk.”

Het bizarre toeval wil dat exact 20 jaar later op precies dezelfde plek opnieuw een heftig incident gebeurde met een kind. Een 4-jarige kleuter ontsnapt aan de aandacht van de leraren, weet via een poort van het schoolplein af te komen en belandt in een vijver vlak bij de school. Na tien minuten wordt hij gevonden.

Erik zit in een cursus, maar komt als wijkagent direct in actie. “Ik wist namelijk wie de ouders waren en zo konden ze snel gewaarschuwd worden en mee naar het ziekenhuis.” Het zag er een jaar geleden heel slecht uit voor het 4-jarige jongetje. Hij heeft gevochten voor zijn leven, maar is er uiteindelijk zonder blijvende schade vanaf gekomen.

Op de plek van de incidenten staat een standbeeld voor Luuk. “Ik kom hier heel af en toe, ik weet dat het standbeeld er staat”, vertelt Erik. Maar hij komt hier liever niet. “Ik vind het goed zo.”

Andere wijk?
In 2005 kwamen de eerste mensen in de Groote Wielen wonen, maar af is de wijk tot op de dag van vandaag niet. “Het is heel apart om te zien hoe zo’n wijk opgebouwd wordt en wat er allemaal speelt.” Erik moet zorgen dat de wijk leefbaar blijft. Zo staat hij in contact met de wijkraad en de gemeente.

Maar het contact met de bewoners is het belangrijkste. Zo moet Erik na het interview snel verder, zijn agenda is vol. “Ik ga naar een koffie-uurtje bij de maatschappelijke opvang, ik moet nog een stop-gesprek gaan doen met iemand die iets heeft gedaan en die ik ga waarschuwen en dan nog een stalkingszaak.” En er zijn ook mooie momenten volgens de wijkagent, zoals het helpen van mensen die dreigen in nood te komen.

De Groote Wielen zou Erik nooit willen inruilen voor een andere wijk. “ Ik heb door die heftige gebeurtenissen een gevoel bij deze wijk, maar ook de kleine zaken zorgen dat het echt mijn wijk is. En dat geeft mij een gevoel van trots.”

Wijkagent Erik Bertrums (foto: Noël van Hooft).
Wijkagent Erik Bertrums (foto: Noël van Hooft).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!