Eindhovens raadslid en partner verdacht van witwassen: 'Ben een stumper'
Fatimzahra Chahim zit sinds 2018 in de Eindhovense gemeenteraad. Ze stond op plek vier voor de VVD bij de verkiezingen in 2022. Twee jaar geleden stapte ze uit de fractie na onenigheid. Daarna ging ze als eenmansfractie verder. Inmiddels zou ze niet meer werkzaam zijn, verklaarde ze woensdag in de rechtbank. "Het gaat niet goed met mij. Ik ben op non-actief gezet. Ik word bestempeld als boef en kan niet meer over straat", zegt ze.
Ze raakte in 2019 bevriend met N., die toen vastzat voor drugsbezit. Hij belde haar vaak vanuit de gevangenis, zij bezocht hem in 2020 meerdere keren. Waarom hij vastzat, zegt het raadslid nooit te hebben geweten. "Hij zei dat het voor iets kleins was en ik geloofde dat. In mijn ogen zat daar een onschuldig iemand vast", zegt ze. Na zijn vrijlating kregen ze een relatie. Een jaar later schreef hij zich in op haar adres.
Versleutelde berichten
De politie kwam N. op het spoor dankzij versleutelde berichten die hij stuurde met accounts via de gekraakte berichtendienst SKY ECC. Hij nam een account in gebruik op 2 juni 2020, één dag na zijn vrijlating uit de gevangenis. Wanneer de rechter zich hardop afvraagt hoe dat zo snel kan, volgt er een lange stilte. Uiteindelijk zegt N.: "Ik had dat account gekregen van iemand". Al zegt hij niet altijd degene te zijn die het account gebruikte. Hij zou de telefoon regelmatig aan iemand hebben gegeven die hij ontmoette in een shishalounge.
Via zijn account werden vele berichten gestuurd over drugshandel. Foto's van blokken drugs, berichten over prijzen en afspraken om geld te komen halen. Het adres van het raadslid werd door N. genoemd als plek om drugs of geld te komen halen.
N. schetste in de rechtbank meermaals het beeld dat hij maar een onhandige sukkel is. Berichten over grote hoeveelheden cocaïne? "Dat is allemaal grootspraak, ik deed stoer", zei hij daarover. Afspraken over geldbedragen? "Ik wilde erbij horen."
Hij geeft toe dat hij wel graag drugs wilde verkopen, maar dat dat niet lukte. De keren dat hij daadwerkelijk cocaïne heeft verkocht, zijn volgens hem op twee handen te tellen. "Ik ben maar een stumper. Ik kan het niet mooier maken dan het is."
In de versleutelde berichten werd ook de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen besproken. Vanaf het account van N. werden meerdere groepschats aangemaakt. Daarin werden onder meer de locatie en de aankomsttijden van de containers met drugs besproken. Maar ook daar zei de verdachte niet slim genoeg voor te zijn. "Ik heb daar echt geen verstand van. Dat was ik niet", beweerde hij.
Volgens het OM is het toch echt duidelijk dat N. zelf gebruik maakte van de versleutelde berichtendienst. Dat blijkt onder meer uit het wachtwoord, dat verwijst naar zijn geboortejaar. De berichten werden regelmatig gestuurd vanaf het adres van het Eindhovense raadslid, waar N. in die tijd vaak was. Verder zijn meerdere berichten terug te linken naar N., omdat onder meer zijn bijnaam en verjaardag werden genoemd.
Witwassen
En dan het witwassen. Het Eindhovense raadslid zou samen met haar partner geld hebben witgewassen dat afkomstig is uit de criminele activiteiten van N. Zo zouden ze haar sociale huurwoning hebben verbouwd voor ruim 20.000 euro, terwijl op papier weinig betalingen te linken zijn aan de verbouwing. Verder verwijst het OM naar dure vakanties, sieraden en luxe spullen. De waarde zou niet passen bij het inkomen van het stel. Zeker aangezien N. leefde van een uitkering.
Uit berichten die het stel naar elkaar stuurde, blijkt verder dat N. vanuit het buitenland meerdere keren aan Fatimzahra vroeg om contant geld te tellen en bedragen te geven aan mensen die bij haar aan de deur zouden komen. Volgens hen ging het om geld dat kwam uit de handel in auto-onderdelen, dat N. zou doen. Het OM wijst op bedragen die overeenkomen met de waarde van kilo's cocaïne.
Het OM wees ook op honderden geldstortingen en opnames van de rekening van het raadslid. Zij ontkende woensdag iets te maken hebben gehad met het witwassen. "Ik heb altijd zelf hard gewerkt, maar word nu kapot gemaakt vanwege mijn partnerkeuze. Hij heeft nooit bijgedragen aan ons levensonderhoud", zegt ze. N. schetst hetzelfde beeld. Tegen de rechters zegt hij: "Jullie denken dat zij een golddigger is, maar het is andersom. Ik heb geen geld, ik ben de golddigger."
De rechtbank doet op 9 april uitspraak.