9000 kilometer met de vrachtwagen om levens te redden, deze mannen doen het
Motalib komt zelf ook uit Bangladesh en zet zich al sinds 2013 in voor vrouwen met de ziekte, in drie jaar tijd wil hij 75.000 vrouwen helpen. Dat is in Bangladesh nog best een opgave: "Er zijn geen vaccinaties voor baarmoederhalskanker waardoor het HPV-virus zich er snel verspreidt", legt Govert uit.
"De goede zorg die we in Nederland hebben, is niet vanzelfsprekend. Het is een luxe. In ons land kun je in de meeste gevallen een ziekenhuis binnenlopen en worden geholpen. Dat is in veel landen anders. Daarom willen we in Bangladesh helpen, bijvoorbeeld in het geboortedorp van Motalib."
Reis door tien landen
Binnen een uurtje is de vrachtwagen helemaal volgeladen met tandartsstoelen, echo-apparaten en andere medische spullen. Dan kunnen de mannen beginnen aan hun uitdagende reis van ruim 9000 kilometer. Ze doorkruisen tien landen voordat ze op hun bestemming zijn: Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië, Bulgarije, Turkije, Iran, Pakistan en India. Om dan eindelijk de grens met Bangladesh over te steken.
Reis door uitdagende landen
Sommige van de landen waar ze doorheen moeten, hebben geen groen reisadvies, maar dat houdt de vier niet tegen. "Dat gaat om politieke zaken. We zijn verzekerd en we gaan er gewoon naartoe", zegt Motalib. De vrachtwagen en de volgauto van de mannen komen trouwens niet terug naar Nederland, die blijven daar en worden verkocht. "De opbrengst daarvan wordt besteed aan de weeshuizen die we hebben."
De mannen komen met het vliegtuig terug naar huis. Die reis duurt gelukkig maar tien uur. De heenreis zal voor Motalib en zijn crew wat langer duren: ze verwachten er ongeveer een maand over te doen.
Motalib is een held
Dit is niet het eerste project van Motalib. Hij heeft eerder al twee weeshuizen, een ziekenhuis, een voedselzekerheidsproject en een schoon drinkwaterproject opgezet. “Met al deze projecten samen helpen we inmiddels ruim 1,5 miljoen mensen,” vertelt de Udenaar.