Chaos en een half miljoen euro schuld: bestuurscrisis bij zorginstelling
Dat blijkt uit documenten die Studio040 heeft ingezien en gesprekken die zijn gevoerd met mensen in en rond het bedrijf.
Nieuwe Start Woonzorg heeft zo'n 110 cliënten in Eindhoven. Het gaat om een kwetsbare groep mensen, veelal mensen met psychische problemen, gedragsproblemen en verslavingsproblematiek die wonen onder begeleiding van de zorginstelling. Sinds een aantal weken is het door bestuurlijke wisselingen moeilijk geworden om de continuïteit van de zorg te garanderen.
Veel medewerkers - er werken zo'n 45 mensen bij het bedrijf - begonnen zich ziek te melden vanwege een vertrouwensbreuk tussen de Raad van Commissarissen, de toezichthouders, en de medewerkers. De werkroosters zijn hierdoor nauwelijks nog rond te krijgen waardoor de zorg onder druk staat, zo vertelt een werknemer die anoniem wil blijven. Ook de gemeente Eindhoven laat weten op de hoogte te zijn van de crisis, maar wil zich er niet over uitspreken.
Interim-bestuurder
De onrust begon nadat een interim-bestuurder door de Raad van Commissarissen (RvC) de wacht werd aangezegd. De plaatsvervanger was zo’n acht maanden eerder aangesteld omdat oprichter, eigenaar en bestuurder van NSW, Emeliet Dolstra vanwege ernstige gezondheidsproblemen haar werkzaamheden niet meer kon uitvoeren.
Meerder anonieme medewerkers van NSW zeggen tegen Studio040 dat de interim-bestuurder zijn werk naar behoren deed. Hij zou geheel onverwachtS uit zijn functie zijn gezet door de RvC. Een poging om een nieuwe bestuurder aan te stellen stuitte op verzet van de werknemers. De nieuwe bestuurder gaf zijn opdracht na een week terug.
In die tijd zou ongeveer een kwart van het personeel zich ziek hebben gemeld, omdat ze geen vertrouwen hadden in de leiding van het bedrijf. De broer van Emeliet Dolstra, Norbert, nam de leiding over.
Rechtszaak
Naast de onrust over de bedrijfsleiding, lijkt er meer aan de hand. In november 2024 speelt een rechtszaak die Nieuwe Start Woonzorg heeft aangespannen richting het moederbedrijf Beschermd Wonen Nederland (BWN). Het moederbedrijf zou NSW ruim 550.000 euro verschuldigd zijn. De rechter bepaalde dat BWN die moest terugbetalen. Het geld zou door het moederbedrijf worden gebruikt voor beleggingen.
In 2023 wordt er door Beschermd Wonen geen jaarrekening gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel: doorgaans geen teken van een goede financiële situatie. Het niet tijdig inleveren van de jaarrekening geldt bovendien als een economisch delict.
‘Zaak afgesloten’
Hoewel het nieuwe bestuur zegt dat in financieel opzicht alles in orde is, blijft boven de markt hangen wat de gevolgen zijn voor de continuïteit van de zorg.
“De bestuurscrisis is opgelost, verder zijn er in het verleden wat onjuiste zaken gebeurd, maar die worden nu opgelost”, zo formuleert NorbeRt Dolstra cryptisch. Waarom Beschermd Wonen geld leende van Nieuwe Start wil hij evenmin uit de doeken doen. “Daarvoor ben ik niet goed genoeg ingevoerd. Ik ben ingestapt om mijn zus te helpen, de inhoudelijk zaken wil ik verder niet bespreken."
Ook zou het geld waar Nieuwe Start Woonzorg recht op had inmiddels zijn teruggeboekt naar het moederbedrijf, zo laat de Raad van Commissarissen weten. “En daarmee is de zaak afgesloten.”