Dirk (80) stopt bij de politie: 'Ik was graag nog even doorgegaan'

zondag om 09:42 • Aangepast gisteren om 15:37
nl
Burenoverlast, diefstallen of brutale babbeltrucs. Zelfs op 80-jarige leeftijd draait politievrijwilliger Dirk van Dellen uit Bosschenhoofd er zijn hand niet voor om. Elke maandag handelt hij met grote toewijding kleine grote zaken van mensen uit de regio Steenbergen af. Toch vindt hij het tijd geworden om te stoppen. Maandag neemt hij afscheid, met pijn in het hart.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Dirk begon, na zijn werkzame leven in de farmaceutische industrie, vijftien jaar geleden als vrijwilliger bij de politie. Aanvankelijk achter de balie van het politiebureau in Oudenbosch. "Dat was om er een beetje in te komen. Tijdens de grote reorganisatie bij de politie in 2013 werd ik snel daarna op meerdere plekken ingezet om de boel draaiende te houden."

Voormalig wijkagent Jack Ambags werkte tot voor kort samen met Dirk op het politiekantoor in het gemeentehuis van Steenbergen. "We hebben ruim tien jaar tegenover elkaar gezeten. Dirk is sociaal bewogen, hij neemt ruim de tijd om te luisteren naar de problemen of klachten van mensen. Terwijl wij als politie steeds moeilijker bereikbaar zijn voor burgers, weet hij juist die kloof te overbruggen."

De politievrijwilliger is zelf bescheiden over zijn werk. "Ik probeer een lans te breken voor mensen die afhankelijk zijn van onze hulp. Om te voorkomen dat ze naar de verdoemenis gaan, kunnen wij ze doorverwijzen naar professionele hulp. Daarbij gaat het vaak om jonge naïeve mensen maar ook kwetsbare ouderen die niet mondig genoeg zijn."

Dirk en voormalig wijkagent Jack Ambags (foto: Erik Peeters).
Dirk en voormalig wijkagent Jack Ambags (foto: Erik Peeters).

Hij geeft een voorbeeld van een melding van een ouder iemand van wie de rollator vernield was. "Dat lijkt voor de buitenwereld misschien een kleinigheid, maar voor de betrokkene is dat echt heel ingrijpend. Wanneer je daar iets in kunt betekenen, geeft dat veel voldoening."

Toch herinnert oud-collega Jack Ambags zich ook een aantal hilarische meldingen. Zoals een klacht over zwangere vleermuizen die last hadden van de omgeving. "We dachten dat het een 1 aprilgrap was, maar het bleek echt waar te zijn." Ook bij een zaak waarbij een hond elke nacht stipt om drie uur uit zijn slaap werd gehaald door een egel, bleef Dirk in de plooi.

Vaste 'klanten'
Volgens Jack Ambags had Dirk op een gegeven moment zelfs zijn eigen 'klantenkring'. "Mensen die speciaal naar Dirk vroegen, waren teleurgesteld wanneer hij er niet was. 'Dan kom ik maandag wel terug', kreeg ik dan te horen."

Dirk in gesprek met BOA Roosje (foto: Erik Peeters).
Dirk in gesprek met BOA Roosje (foto: Erik Peeters).

Naast zijn werk op het kantoor hield Dirk jarenlang preventiebijeenkomsten in onder meer verzorgingshuizen voor ouderen. "Dat deed ik wel drie tot vier keer in de week. Vooral om de mensen te waarschuwen voor babbeltrucs. Je kunt het niet meten, maar ik denk dat we hierdoor meer ellende hebben weten te voorkomen."

Inmiddels heeft BOA Roosje van Oorschot samen met een politiecollega het stokje van de voorlichtingsbijeenkomsten overgenomen. "Ik ga Dirk enorm missen. Gelukkig kunnen we altijd nog terecht bij hem voor tips."

Dirk was graag tot volgend jaar januari aangebleven als vrijwilliger. Toch heeft hij nu eerder de knoop doorgehakt: "Je krijgt op deze leeftijd steeds meer te maken met gezondheidsprobleempjes. Bovendien heb ik een grote tuin waarin werk genoeg is. Het is mooi geweest."

Over politievrijwilligers in Brabant

De politie in Brabant krijgt dagelijks ondersteuning van meer dan 400 vrijwilligers. In de eenheid Zeeland-West-Brabant zijn dat er ongeveer 200 en de eenheid Oost-Brabant heeft 214 vrijwilligers. De politievrijwilligers zijn onder te verdelen in vier groepen.

Uitvoering Zo kan een vrijwilliger volledig tot politieagent opgeleid zijn. Ze draaien dan volledig in uniform en bewapend bijvoorbeeld één keer per week een dienst in de horeca of tijdens voetbalwedstrijden.

Ondersteuning Ook kun je politievrijwilligers tegenkomen als bijvoorbeeld gastheer of -vrouw op het politiebureau. Ze vangen daar bijvoorbeeld bezoekers met een afspraak op of kunnen aan afspraak voor een aangifte maken.

Specifieke inzet En dan zijn er nog vrijwilligers die opsporingsbevoegdheden hebben. Het gaat hier dan om bijvoorbeeld mensen een 'gewone' baan in de ICT of in een laboratorium. Ze helpen bijvoorbeeld met het ontwikkelen van een app die helpt bij het voorkomen van cybercrime. Ook kunnen ze werken voor de financiële recherche of een team dat zich bezighoudt met milieu.

Politieharmonie De eenheid Oost-Brabant heeft ook muzikale vrijwilligers. Zij spelen in het vijftig leden tellende orkest.

De politie in onze provincie kan zeker nog meer vrijwilligers gebruiken. Hoe je dat precies kunt worden staat op de website 'Kom bij de politie'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!