Zelfstandig met de bus: Amarant-cliënten krijgen eigen OV-pas
Tien cliënten van Amarant hebben de pas eerst een tijdje mogen proberen. Daar kwamen veel positieve reacties op. “De cliënten die aan de pilot hebben meegedaan waren enorm enthousiast", zegt directeur Sociaal Domein van Amarant, Hanneke Henkens. "Ze voelen zich veel vrijer, reizen meer met de bus en zijn er trots op dat ze een eigen pas hebben."
Zelfstandigheid
Omdat de proef bij die tien cliënten een succes bleek, komen nu alle 6000 cliënten van de zorgorganisatie in aanmerking voor de pas. De begeleiders van Amarant gaan de komende tijd bekijken wie het aankunnen om zelf met de bus te reizen of wie het kunnen leren. Volgens Arriva-woordvoerder Pieter Thielen mogen begeleiders gratis mee, om de cliënten de weg te wijzen in het busverkeer.
In de praktijk zal de pas vooral gebruikt worden om met de bus naar de dagbesteding te gaan. "Cliënten worden meestal met de taxi gebracht", legt Thielen uit. "Voor de VEP kochten cliënten die met de bus reizen losse kaartjes en de declaraties leveren hen en onze medewerkers veel werk op", voegt Henkens daaraan toe.
Een van de cliënten uit de pilot gaf aan dat ze vaker naar de dagbesteding kon, nu ze zelf kan reizen en dus niet meer afhankelijk is van het taxivervoer.
De eerste van Nederland
Met de samenwerking tussen Amarant en Arriva zegt de Brabantse zorgorganisatie de allereerste in Nederland te zijn die het vervoer voor haar cliënten op deze manier regelt. “Dat weten we zeker, omdat de vervoerscoördinator van Amarant in een landelijke werkgroep zit," aldus een persvoorlichter van Amarant. "Daar werd al snel duidelijk dat andere organisaties dit concept nog niet kennen, maar wel willen weten hoe wij dit hebben geregeld.”