STUIFMAIL

Cathrien vroeg zich af wat ze zag, Frans Kapteijns heeft wel een idee

zondag om 08:30 • Aangepast gisteren om 15:34
nl
Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur. Iedereen kan vragen insturen via [email protected]. Dit keer besteedt Frans onder meer aandacht aan duivenpoep, een hoornaar en geeft hij antwoord op de vraag welk insect Cathrien Beijer zag. Deel een van deze Stuifmail is zaterdagochtend gepubliceerd.

Ieder weekend is er ook een nieuwe aflevering van de Stuifmail-podcast. Beluister de podcast hier:

Wachten op privacy instellingen...
Duivenpoep (foto: Gerard Straatman).
Duivenpoep (foto: Gerard Straatman).

Ringvormige ontlasting, wie is de schuldige?
Gerard Straatman vindt tegenwoordig ringvormige ontlasting in zijn tuin. Hij wil graag weten van wie die poep afkomstig is. Zo te zien is het duivenpoep. Normaal bij vogels is dat de ontlasting eruitziet als een klein, bruin (soms groenbruin) worstje met in het midden van een waterig wit vlekje. Dit komt doordat de vogels poep en urine tegelijkertijd via de cloaca (de opening waaruit ontlasting komt) uitscheiden. Die cloaca zit bij de vogels aan de buikzijde achter de poten, verstopt onder de veren.

Een stadsduif (foto: Saxifraga/Luc Hoogenstein).
Een stadsduif (foto: Saxifraga/Luc Hoogenstein).

Bij stadsduiven - ik heb ervaring want er leven veel duiven in mijn omgeving - zie je vaak een dunne grijze worstvormige poep, die ook nog eens in een soort spiraal wordt gelegd. Misschien heeft het ermee te maken dat duiven alleseters zijn, dat zijn de meeste vogels niet.

Een Aziatische hoornaar (foto: Mario Mulders).
Een Aziatische hoornaar (foto: Mario Mulders).

Is dit een Aziatische hoornaar of toch de Europese?
Op de foto van Mario Mulders zie je duidelijk een insect met een geelzwarte kop met zwarte ogen. Ook is het borststuk van het insect voornamelijk zwart en het achterlijf is vooraan zwart en naar achter toe geel. Kortom, we hebben hier te maken met een Aziatische hoornaar. Die komt hier steeds vaker voor. De eerste Aziatische hoornaar hier werd op 20 mei 2017 ontdekt in Raamsdonk, door een imker. De Europese hoornaar is een mooi geel insect met een rood borststuk en een geelrode kop. Wil je meer weten over de Aziatische hoornaar, dan is deze link het meest betrouwbaar.

Een opvallende zandbijensoort, het vosje (foto: Cathrien Beijer).
Een opvallende zandbijensoort, het vosje (foto: Cathrien Beijer).

Is dit een hommel of bijensoort?
Cathrien Beijer vraagt zich af of ze een hommelsoort of een bijensoort heeft gezien en stuurde mij een foto van het dier. Ik kan me haar vraag goed voorstellen bij het zien van zo'n insect. Het diertje heeft namelijk een dichte vosbruine beharing. Daarbij denk je vaak aan hommels. Toch is dit geen hommel, maar een bij. Een die thuishoort bij de familie van de zandbijen. Zandbijen zijn echte lentesoorten, veelal te zien in maart.

Het mannetje van het vosje (foto: Saxifraga/Pieter van Breugel).
Het mannetje van het vosje (foto: Saxifraga/Pieter van Breugel).

Het vosje is een van de opvallendste onder de zandbijen. Vrouwtjes van het vosje zijn vrij groot, ze worden maximaal veertien millimeter en hebben die vosbruine dichte beharing, De mannetjes van het vosje zijn een stuk slanker, hebben een minder dichte beharing en zijn herkenbaar aan hun witte baard. Je kunt deze vosjes tegenkomen van maart tot eind mei. Daarna is het afgelopen en dan zie je ze het hele jaar niet meer.

Een havik in de tuin (foto: Harry Verbeek).
Een havik in de tuin (foto: Harry Verbeek).

Rubriek mooie foto’s
In de rubriek mooie foto's dit keer een foto die gemaakt is door Harry Verbeek. Hoe fraai is dat? Je zit lekker aan je ontbijt en dan ploft er plotseling een havik met een grote prooi, een duif, op het gazon. En dan zo’n foto kunnen maken, dat vergeet je nooit meer."

Natuurtip
Zaterdag 5 april vindt van tien uur 's ochtends tot twaalf uur 's middags een bloesemwandeling in de Loonse en Drunense Duinen.

Hier staan talloze Drentse krentenboompjes die in het voorjaar uitbundig bloeien. Hun witte bloesem lijken wel sneeuwvlokken die de natuur betoveren. Op de Kraanvense hei valt deze bloesem extra op tegen het donkerbruine van de hei, waardoor je een adembenemend contrast ervaart. Terwijl je wandelt, word je vaak vergezeld door het vrolijke gezoem van honingbijen die de bloemen hebben ontdekt. Geniet van de ontluikende natuur en laat je verwonderen door de prachtige bloesem die je overal om je heen ziet.

Wandelen in de duinen is vermoeiend vanwege het zand. Een goede wandelconditie is daarom belangrijk voor deze excursie. We wandelen ongeveer vijf kilometer.

Meer informatie:

· Aanmelden is verplicht en kan via deze link.

· Vertrekplek is de parkeerplaats Busstation in Loon op Zand.

· Deelnemen kost leden van Natuurmonumenten zeven euro, niet-leden betalen tien euro.

· Deze wandeling is bedoeld voor mensen met een goede (wandel)conditie.

· Trek stevige wandelschoenen aan.

· Draag kleren die passen bij het weer.

· Wat te drinken voor onderweg is altijd fijn.

· Honden mogen niet mee.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!