Vrouwelijke NAC-fans maken eigen podcast: 'Wij zijn minder langdradig'

Gisteren om 13:00 • Aangepast gisteren om 16:18
nl
Wie zegt dat vrouwen geen verstand hebben van voetbal? Bij NAC Breda is dat in ieder geval wel het geval. Die club heeft als enige in Nederland een podcast gemaakt door louter vrouwelijke supporters. Elke eerste woensdag van de maand bespreken Anja van der Linden, Marie-Louise Nouws en Mariska Wezenbeek het wel en wee van de Parel van het Zuiden: "Wij zijn minder langdradig dan een mannenpodcast."
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

"Nee", roepen de drie dames eensgezind in koor. "Onze podcast is niet voor en door vrouwen. Hij is door vrouwen, maar voor iedereen."

Maar toch, de podcast 'Wij Gaan Niet Opzij' (naar een tribuneliedje) onderscheidt zich wel degelijk van een mannenpodcast. "Onze gasten zijn bijvoorbeeld allemaal vrouwen", zegt Mariska Wezenbeek (53). "Dat is wel een voorwaarde. En het grappige is dat van de vier- tot vijfhonderd luisteraars per aflevering 62 procent man is."

Het idee voor een vrouwenpodcast over hun favoriete club NAC komt van Marie-Louise (58). "Ik luister zelf altijd naar alle podcasts over NAC", vertelt ze. "Maar op een gegeven moment dacht ik: 'verdorie, ik zit alleen maar naar mannen te luisteren'. Terwijl er bij de wedstrijden van NAC ook altijd veel vrouwen zijn. Een podcast maken, dat kunnen wij toch ook wel?"

"Mijn vader legde met playmobil-poppetjes de spelregels uit."

Op de tribunes van het Rat Verlegh Stadion vond ze in Mariska en Anja al snel twee fanatieke supporters die graag mee wilden doen. Het moest alleen wel anders worden. "In een mannenpodcast zijn ze nogal bezig over een balletje dat van links naar rechts is gespeeld", zegt Anja (56). "Daar kunnen ze wel een kwartier over praten. Dat is zo langdradig en ik kan daar niet altijd goed naar luisteren."

Het is niet dat ze geen verstand van voetbal hebben. "Vroeger legde mijn vader met playmobil-poppetjes de spelregels uit", vertelt Mariska. "Vertel mij dus niet wat buitenspel is. Ik ben vaak de eerste in onze groep die het ziet."

De podcast 'Wij gaan niet opzij' wordt opgenomen.
De podcast 'Wij gaan niet opzij' wordt opgenomen.

"We willen ook niet hetzelfde doen als een podcast gemaakt door mannen", legt Marie-Louise uit. "En daarom praten wij juist over dingen waar vrouwen tijdens de wedstrijden tegenaan lopen. Natuurlijk komen de wedstrijden van NAC uitgebreid aan bod en praten we veel over ons vrouwenelftal. Maar op een andere manier."

"We zijn meer een soort tijdschrift waar je doorheen bladert", vindt Anja. "Daarin komen ook verschillende onderwerpen en rubrieken voorbij. En dan niet te zoetsappig, want het is wel meer dan een koffie uurtje. We pakken alles aan dat met NAC te maken heeft, maar er komen wel vaak typische vrouwendingetjes voorbij."

Een goed voorbeeld komt voorbij in aflevering 8 waarin Pia Rijsdijk te gast is. Met de manager vrouwenvoetbal van NAC wordt er gesproken over de selectie van volgend seizoen, maar ook over de relatie tussen blessures en de menstruatieperiode. "Vrouwen zijn dan gevoeliger", weet Mariska. "Door de houding bij een schot kunnen ze hun kruisbanden makkelijker afscheuren."

"Bij ons moet de broek van de kont."

Minder serieus, maar net zo onderhoudend is het stadiononderzoek dat de dames wekelijks uitvoeren. "Alle vrouwen die meegaan naar de uitwedstrijden van NAC vullen een scoreformulier in", vertelt Mariska. "Dan beoordelen ze voor ons de ontvangst, de catering, het fouilleren, het uitzicht en vooral ook de toiletten."

"Iedere maand gaat het wel over de toiletten", vervolgt ze. "Een man kan overal zijn plasser leggen, maar bij ons moet, om het maar eens plat te zeggen, de broek van de kont. Dat is niet zo fijn in een uitvak met maar één of twee toiletten waar kerels opduiken en de boel vuilmaken."

"Wij zijn geen haantjes en hebben meer humor dan mannen."

"Sommige mannen hebben ook nog niet door dat we in 2025 leven", vertelt Marie-Louise. "Vorig jaar kwam er een man van het damestoilet af en daar zeiden wij iets van. Zegt hij: 'Jullie mogen blij zijn dat wij mannen jullie vrouwen hebben toegelaten in een stadion'. Ik stond echt perplex."

De bewuste man wist blijkbaar niet dat Anja al 10 jaar naar NAC gaat, Marie-Louise 32 jaar en Mariska zelfs al 44 jaar. "Wij doen het op onze eigen manier en zijn geen haantjes", besluit Mariska. "Maar het grootste verschil is dat wij meer humor hebben dan mannen, haha".

De podcast 'Wij Gaan Niet Opzij' kun je hier beluisteren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!