Meer privacy en veiligheid: uniek inkijkje in de vrouwenopvang

Gisteren om 18:45
nl
Vrouwen en kinderen die vluchten voor onveilige thuissituaties krijgen in Den Bosch voortaan meer privacy en veiligheid. De vrouwenopvang is flink verbouwd en heeft nu aparte woonruimtes en extra beveiliging. Kosten? Vier miljoen euro. Maar dat was hard nodig.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Vier jaar geleden gaf Thijs Honig al aan dat het gebouw dringend aan vervanging toe was. De opvang was gevestigd in een oud schoolgebouw uit 1936, dat niet langer geschikt was voor de vrouwen en kinderen die hier terechtkwamen. “Als je na een traumatische ervaring vlucht uit je thuissituatie, dan is het belangrijk om een eigen plek te hebben om tot rust te komen. Maar dat was hier niet altijd mogelijk,” vertelt Honig.

De kamers waren klein, nauwelijks groot genoeg voor een bed, en bewoners moesten de badkamer en keuken delen. “Ik zag een vrouw met haar kinderen binnenkomen. Ze had alles moeten achterlaten en kwam hier terecht in een verouderd pand dat gericht was op groepswonen. Dat brak mijn hart."

Een kamer in de oude vrouwenopvang (foto: Pieter Paul Slikker).
Een kamer in de oude vrouwenopvang (foto: Pieter Paul Slikker).

Wethouder Pieter Paul Slikker noemt het voormalige gebouw ‘oude meuk’. Aanvankelijk was er rekening gehouden met een investering van anderhalf miljoen euro om het gebouw op te knappen. “We dachten aan nieuwe badkamers, schilderwerk en een frisse uitstraling. Maar al snel werd duidelijk dat er veel meer moest gebeuren,” legt Slikker uit.

“Deze vrouwen en kinderen hebben vooral rust en privacy nodig. Daarom hebben we besloten een stap extra te zetten voor hen.” Groepswonen met gedeelde faciliteiten moest plaatsmaken voor zelfstandige woonruimtes, vergelijkbaar met luxe hotelkamers.

"Ze kunnen zoveel mogelijk het normale gezinsleven oppakken.”

Uiteindelijk heeft de gemeente ruim 4 miljoen euro geïnvesteerd in de verbouwing. Het gebouw is volledig vernieuwd en biedt nu aanzienlijk meer comfort en veiligheid. Vrouwen die alleen komen, krijgen een individuele studio, terwijl moeders met kinderen een gezinsappartement krijgen. Deze appartementen variëren in grootte en zijn geschikt voor moeders met één tot vijf kinderen. Er is plek voor maximaal dertig bewoners.

Alle appartementen hebben een eigen keuken en badkamer, de grootste verandering na de verbouwing (foto: Megan Hanegraaf).
Alle appartementen hebben een eigen keuken en badkamer, de grootste verandering na de verbouwing (foto: Megan Hanegraaf).

“Door iedereen een eigen kamer met deze faciliteiten te bieden, kunnen ze zoveel mogelijk het normale gezinsleven oppakken,” zegt Honig. Denk aan samen koken en eten, in rust huiswerk maken of een spelletje spelen. “Een echt thuis is het niet, maar dit komt er het dichtst bij. En zo kunnen we hen ook beter voorbereiden op de toekomst na de opvang.”

“Ze wonen hier nu zelfstandig binnen een beschermde voorziening.”

Naast de privéruimtes zijn er vernieuwde gemeenschappelijke ruimtes, zoals een speelruimte voor kinderen, werkplekken en een woonkamer waar bewoners samen kunnen komen als ze dat willen. Ook de veiligheid is flink verbeterd: “We zijn een veilige opvang, geen geheime opvang. Mensen weten waar we zitten, maar je komt eerst door een sluis en er zijn camera’s,” legt Honig uit. “En als er bezoekers zijn, moeten ze eerst bij een studio aanbellen. Net als bij een gewoon huis. Ze wonen hier nu zelfstandig binnen een beschermde voorziening.”

Jaarlijks maken meer dan honderd vrouwen en kinderen gebruik van de opvang. Dinsdagmiddag werd de opvang na een ingrijpende verbouwing van ruim twee jaar officieel geopend. Wethouder Slikker benadrukt het belang van dit soort opvanglocaties: “Eén op de vijf vrouwen krijgt ooit in haar leven te maken met geweld van haar partner. Het is belangrijk dat we veilige plekken bieden zodat dit geweld kan stoppen.”

Thijs Honig en Pieter Paul Slikker openen officieel de vrouwenopvang (foto: Megan Hanegraaf).
Thijs Honig en Pieter Paul Slikker openen officieel de vrouwenopvang (foto: Megan Hanegraaf).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!