Verbod op beregenen met grondwater na droogste maart ooit
Het verbod is bedoeld voor vier delen in het noorden van de provincie. Het geldt sowieso tot 1 juni.
De situatie in onze provincie is niet overal even ernstig. Dit is de grondwaterstand in onze provincie op 1 april, in het rood de gebieden waar het verbod geldt:
Uitzonderlijk zonnig
Waterschap Aa en Maas noemt de situatie dus 'zeer uitzonderlijk'. "Dat de waterschappen dit besluit moeten nemen, laat zien hoe erg het grondwater in Brabant wordt beïnvloed door het weer. Na een groot aantal uitzonderlijk natte maanden waren de afgelopen weken juist zonnig en droog. Landelijk gezien is maart de droogste maand ooit gemeten", legt een woordvoerder van het waterschap uit.
Dat de situatie niet in ieder gebied hetzelfde is, komt volgens het waterschap door de ligging en het soort bodem. Als reden voor de maatregelen wordt de verandering van het klimaat genoemd: "Door klimaatverandering is het voor waterschappen steeds meer balanceren tussen periodes van heel veel en juist heel weinig water. Deze periodes wisselen elkaar soms zelfs in korte tijd af. Oftewel: ook maanden van ‘nattigheid’ zijn geen garantie voor een voorjaar of zomer zonder droogte."
Golfbanen
Boeren in een van de gebieden waar het verbod geldt mogen nog wel uit oppervlaktewater beregenen. Waterschap Aa en Maas denkt dat de gevolgen voor hen nu nog meevallen, ook omdat de grond nog niet kurkdroog is: "In de bodem zit nog wel voldoende vocht, waardoor beregening op grasland vaak nog niet nodig is."
Voor sportverenigingen is de impact waarschijnlijk groter. Dat geldt vooral voor golfbanen, die gebruik maken van 'topsportgras' dat erg gevoelig is. "Dat is een bron van discussie tussen het waterschap en de golfverenigingen, iedere keer weer", vertelt een woordvoerder. Sommige banen hebben inmiddels zelf vijvers aangelegd om dit probleem voor te zijn. Bij andere sportvelden, zoals voetbalvelden, is het gras minder gevoelig. Ook worden deze velden vaak bergend met drinkwater, waardoor ze niet direct last van het verbod hebben.
Handhaven
Er wordt gehandhaafd op het verbod. Maar situaties waarbij overtredingen zijn geconsateerd, zijn volgens het waterschap op één hand te tellen. Vooral voor boeren kan dat een flinke boete betekenen, voor sportverenigingen is men milder. Overtreders krijgen eerst een waarschuwing: "De menselijke maat is voor ons belangrijk."
Het waterschap denkt dat problemen rond lage waterstanden of -tekorten steeds meer gaan spelen: "Ons voorland ligt in Zuid-Europa, waar water al langer schaars is. We zullen na moeten denken over hoe we het water gaan verdelen onderling."