Gemeenteraad veegt azc in Heerle van tafel
Aan het besluit van de Roosendaalse politiek ging hevig protest van de bewoners in Heerle vooraf. Ook de gemeenteraad was tot het laatst toe verdeeld over de kwestie.
Bejar Taher van D66 in Roosendaal was voor een vluchtelingenopvang in Heerle: “Ik vond het bedenkelijk dat tijdens het debat niemand stilstond bij het lot van de asielzoekers. Het zijn echt niet allemaal gelukszoekers. Toch ben ik blij dat de democratie heeft gewonnen en ik hoop dat de Heerlenaren rust krijgen.”
“Het was heel spannend, maar dit is waar we een jaar naar toe hebben gewerkt."
In tegenstelling tot de informatieavond in Best (waar woensdag een informatiebijeenkomst compleet uit de hand liep), verliep de gemeenteraadsvergadering in Roosendaal zonder incidenten. Zo’n 125 inwoners van Heerle volgden het debat vanaf de publieke tribune en op een groot scherm in de ontvangstruimte. De extra aanwezige boa's hadden een rustige avond.
Ginger van den Oever van de werkgroep ‘Laat Heerle met Rust’ is blij dat het azc niet in haar dorp komt: “Het was heel spannend, maar dit is waar we een jaar naar toe hebben gewerkt. Eindelijk kunnen we weer rustig slapen.”
Ondanks de kleine ‘ordeverstoring’ aan het einde van de raadsvergadering vond burgemeester Mark Buijs het ‘bewonderingswaardig’ dat de inwoners uit Heerle zich verder deze avond voorbeeldig hadden gedragen.
“Het was een goed debat met respect voor elkaar. Ik vind het fijn voor de mensen in Heerle dat ze via de weg van de democratie hun gelijk hebben gekregen”, reageert Buijs.
"De verantwoordelijkheid om hiermee aan de slag te gaan, blijft overeind.”
In meerderheid was er onder de tegenstemmers geen kritiek over nut en noodzaak van een vluchtelingenopvang, maar vooral over de beoogde locatie. Het perceel aan de Bergsebaan tussen Roosendaal en Bergen op Zoom ligt ingeklemd tussen de snelweg en een vuilverwerkingsbedrijf. Veel raadsleden vinden de plek vanwege de geluid- en stankoverlast niet geschikt voor het onderbrengen van vluchtelingen.
Volgens de Spreidingswet moet de gemeente voor 1 juli zelf een locatie aandragen voor een vluchtelingenopvang. Of dit gaat lukken is de vraag: Burgemeester Buijs: “We zullen het proces opnieuw moeten opstarten want de verantwoordelijkheid om hiermee aan de slag te gaan, blijft overeind.”
Protesten door mogelijke komst azc's
De afgelopen maanden is er op verschillende plaatsen onrust vanwege de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. Ook in Heerle verliep het overleg afgelopen tijd niet zonder slag of stoot. In maart trokken de burgemeester, wethouders en de gemeenteraad aan de bel omdat ze te maken hadden met bedreigingen, valse beschuldigingen en beledigingen. Ze riepen inwoners op om het debat 'met respect en fatsoen te voeren'.
In Best moest woensdag een informatieavond voortijdig afgebroken worden door hevige protesten van een groep van zeventig man. De protesterende groep probeerde binnen te komen en gebruikte geweld. De burgemeester en de aanwezige wethouders werden bedreigd door actievoerders die buiten stonden.
Twee weken geleden werd in Berlicum eveneens hevig geprotesteerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Op de beoogde plek van het azc aan de Runweg werden spandoeken opgehangen. Ook werd er brand gesticht en werden varkenspoten aan een hek opgehangen. Bij het gemeentehuis in Sint-Michielsgestel, waar Berlicum onder valt, gooiden actievoerders met eieren, fakkels en zwaar vuurwerk.