Gemeenten blij met vuurwerkverbod, maar willen liever Europese aanpak
Deze week werd duidelijk dat een meerderheid van de Tweede Kamer voor een landelijk vuurwerkverbod is. De invoering daarvan is daarmee nog slechts een kwestie van tijd.
Hulpverleners
Omroep Brabant sprak meerdere Brabantse gemeenten, allemaal zijn ze blij met het verbod. "Het kan écht niet langer zo. Tijdens onze laatste jaarwisseling vielen er twee dodelijke slachtoffers, 1200 gewonden waarvan 187 met oogletsel door vuurwerk", aldus een woordvoerder van de gemeente Roosendaal. "Tel daarbij 200 uitgebrande auto’s en allerlei andere materiele schade op. Als dat op een normale dag zou gebeuren, hebben we drie dagen van nationale rouw."
Geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling wordt ook vaak genoemd als probleem. "De manier waarop vuurwerk gevaarlijke situaties oplevert en wordt ingezet tegen hulpverleners is niet langer uit te leggen", aldus de gemeente Alphen-Chaam. Ze hoopt dat hulpverleners straks 'weer een stuk veiliger kunnen doen waar zij goed in zijn; hulp verlenen'.
Handhaving
Maar is zo'n verbod wel te handhaven? Gemeenten zien dat wel gebeuren, vooral omdat de regels nu in heel Nederland hetzelfde zijn. Burgemeester Paul Depla van Breda: "In Breda hadden we geen vuurwerkverbod, want we zijn tegen versnippering. Maar een landelijk verbod is wel duidelijk." Hij noemt het wel 'treurig dat het nodig is'.
Hoe de handhaving precies zal verlopen, is nog niet te zeggen. Een woordvoerder van de gemeente Alphen-Chaam: "Of het meteen in voldoende mate lukt, plegers dienen namelijk op heterdaad betrapt te worden, zal de tijd uitwijzen." De gemeente Maashorst rekent erop dat handhaving 'de eerste jaren om een forse investering zal vragen'.
Andere landen
Dat neemt niet weg dat er ook zorgen zijn. Dat in België en Duitsland vuurwerk gewoon verkrijgbaar blijft, helpt natuurlijk niet als je vuurwerk voor consumenten helemaal uit wil bannen. Den Bosch pleit al langer voor een Europese aanpak, andere gemeenten sluiten zich daarbij aan. Bergen op Zoom noemt een Europees verbod noodzakelijk om effecten te zien.
In Baarle-Nassau speelt dit nog meer dan elders. Een woordvoerder: "Het zijn vooral Nederlanders van buiten ons dorp die deze overlast veroorzaken. Mensen komen nu maanden voor oud en nieuw al vuurwerk kopen in Baarle-Hertog (België)."
Ze zijn er niet gerust op: "Niets garandeert ons dat een Nederlands vuurwerkverbod zorgt voor minder overlast in ons enclavedorp. Misschien wordt het zelfs wel meer. Daarom zijn we voorstander om te komen tot een vuurwerkverbod met landen die grenzen aan ons land."
'Nu België nog'
Baarle-Nassau staat hier niet alleen in: ook de buren, Baarle-Hertog, zijn voor een Europees verbod. Maar eerst willen ze een verkoopverbod in België: "Wat Nederland klaarblijkelijk kan, moet in België ook mogelijk zijn!" aldus burgemeester Loots.