Wen er maar aan, de Aziatische hoornaar is een blijvertje

Gisteren om 12:00 • Aangepast gisteren om 13:00
nl
De Wespenstichting snapt de zorgen van imkers over de snelle opmars van de Aziatische hoornaar. Het dier hoort hier niet thuis en peuzelt veel honingbijen op. De bijenvereniging in Reusel-de Mierden probeert de hoornaar met vallen tegen te houden. “Maar deze bestrijding is wel vechten tegen de bierkaai”, zegt Nathan Veenstra van de Wespenstichting. En hij ziet liever niet dat er een ‘heksenjacht’ tegen de hoornaar ontstaat.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Over de Aziatische hoornaar is volgens Veenstra nog weinig bekend. Wel is duidelijk dat er een explosieve groei aan deze hoornaars is in het zuiden van Nederland. En daar maken mensen zich zorgen om. Vooral de imkers die zien hoe hun bijen worden opgegeten. Zij willen dat er meer wordt gedaan aan bestrijding.

“Vooral in de beginperiode is de explosieve groei van de hoornaar echt wel te zien”, zegt Veenstra. “Alleen wij denken dat die groei uiteindelijk zal stoppen en zich zal stabiliseren. Er zal een punt komen waarop er niet meer hoornaars kunnen zijn.” Maar hoe de natuur er dan uit zal zien, is nog onduidelijk. “Tot nu toe gedraagt de Aziatische hoornaar zich niet veel anders dan onze inheemse soorten.”

"De provincie wil ze bestrijden, maar dan is de pot met geld leeg."

Zo eten inheemse wespensoorten ook erg veel insecten op, net als de Aziatische hoornaar. De hoornaar zou een gevaar vormen voor de biodiversiteit, maar volgens de Wespenstichting is daar nog te weinig over bekend.

De Wespenstichting is ervan overtuigd dat Nederland nooit meer van de hoornaar zal afkomen en dat we ermee moeten leren leven. “De provincie wil ze bestrijden, maar dan is de pot met geld leeg”, zegt Veenstra. “Maar als je de hoornaar tegen had willen houden, had je vanaf het begin jaarlijks 95 procent van de nesten moeten vernietigen.” En dan nog blijft het een moeilijk verhaal, want het dier zit al overal in Frankrijk en België.

"Ze hebben een makkelijke prooi aan de honingbij."

Veenstra pleit voor subsidie voor de bescherming van de bijen van imkers in plaats van bestrijding van de hoornaar. “Wij zien veel meer in subsidie voor een elektrisch afweerhek waardoor de hoornaar wegblijft bij de kasten van bijen en ze er niet meer bij kunnen komen. De hoornaars zijn hele opportunistische jagers. Ze hebben een makkelijke prooi aan de honingbij en hoeven alleen maar voor de kasten te gaan hangen.”

Veenstra denkt zelfs dat een kast met bijen veilig is pal onder een hoornaarsnest. “Ze vliegen meestal uit en doen tientallen meters verderop zaken. Nooit bij hun eigen nest. Hoewel ik geen garantie kan geven dat ze niet een keer een honingbij zullen pakken.”

De Wespenstichting maakt zich zorgen over een eventuele heksenjacht. Vooral omdat andere wespensoorten daar het slachtoffer van worden. “Ik heb op waarneming.nl al dode Europese hoornaars en Franse veldwespen voorbij zien komen, omdat ze zijn aangezien voor de Aziatische hoornaar. Dat kan niet de bedoeling zijn. We snappen heel goed dat dit zorgelijk is voor de imkers, maar een heksenjacht helpt niet.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!