Adema over azc-protest: 'Geweld of intimidatie zijn nooit een passende weg'
"We zien in Brabant in meerdere gemeenten problemen rond de komst van asielzoekerscentra ontstaan", zegt Adema. Tegelijkertijd geldt de spreidingswet en moeten gemeenten dus opvangplekken voor asielzoekers regelen, benadrukt de commissaris van de Koning. Zolang het kabinet niet met een alternatief voorstel komt om de opvang te regelen, verandert daar niets aan. Ook de Brabantse gemeenten moeten zich dus aan hun afspraken over de opvang houden.
Als gemeenten dat voor 1 juli niet doen, kan het Rijk ingrijpen en gemeenten dwingen asielzoekers op te vangen. Meerdere gemeenten kozen er onlangs onder druk van hevig protest voor om hun plannen voor opvang in de prullenbak te doen. Ze moeten dus terug naar de tekentafel.
In Roosendaal en Sint-Michielsgestel keerden de gemeenteraden zich tegen de geplande opvanglocaties. In Best wil de gemeenteraad de komende tijd niet over opvang praten. In Sint-Michielsgestel en in Best schuwden tegenstanders intimidatie en geweld niet.
Brabant moet in totaal 14.689 opvangplekken regelen. Gemeenten moeten volgens de spreidingswet met elkaar afspreken hoe ze die plekken verdelen. In november vorig jaar presenteerden de gemeenten hoe ze 13.478 van die plekken hebben verdeeld.
In december eiste minister Faber (PVV) van Asiel en Migratie dat de Brabantse gemeenten ook de laatste duizend opvangplekken regelen. Dat is voor zover nu bekend nog niet gebeurd.