Zo helpt de Koninklijke Luchtmacht met het blussen van grote natuurbranden
Bij de grote brand op de Ginkelse Heide ging donderdag 130 hectare natuur in vlammen op. De vermoedelijke oorzaak is een oefengranaat die werd gebruikt door de Koninklijke Landmacht. Het vuur verspreidde zich snel en honderden brandweerlieden werden ingezet. Ook de collega's van de Luchtmacht moesten komen helpen.
Defensie heeft twee type helikopters die ze kan inzetten bij grote branden. De Cougar die in één keer 2500 liter water kan droppen bij een brand, en de Chinook-transporthelikopter, die zelfs 7600 liter water per keer op het vuur gooien.
Bambi Bucket
Beide helikopters maken daarvoor gebruik van een zogeheten Bambi Bucket, een grote waterzak die gecontroleerd water kan droppen. De piloot van een Cougar of twee piloten bij een Chinook vliegen naar een zo dichtbij mogelijk gelegen meer of plas om de Bambi Bucket te vullen zodat er snel weer geblust kan worden.
Maar ook in een zwembad kan de waterzak onder de helikopter gevuld worden, zolang het water maar minimaal twee meter diep is. Het bijzondere van de Bambi Bucket is dat het water gefaseerd gedropt kan worden. "De bucket is een soort omgekeerde paraplu die we vanuit de helikopter kunnen openen en sluiten wanneer wij dat willen", vertelt sergeant Kevin.
Tactisch droppen
Je zou misschien denken dat het water dat onder de Chinooks of Cougars hangt, op het vuur wordt gegooid. Maar dat gebeurt vaak juist niet. Meestal wordt bij natuurbranden een strook begroeiing nat gemaakt waar het vuur naartoe beweegt. Het gevolg is dus dat het vuur daar dan stopt, omdat alle brandstof voor het vuur hartstikke nat is.
Omroep Brabant zocht uit hoe vanuit de lucht natuurbranden bestreden worden en dat zie je in deze HOE..?:
Een Chinook heeft voor het droppen van water twee loadmasters aan boord. Zijn staan in contact met mensen van FBO op de grond. Op die manier komt het water uit de Bambi Buckets precies daar waar het nodig is. Daarbij is ook voorzichtigheid geboden, want al dat water uit zo'n Bambi Bucket heeft een enorme kracht als het naar beneden komt.
Tussenpersoon veiligheid
Bij Fire Bucket Operations werken Defensie en de brandweer nauw samen. Maar ze gebruiken wel allemaal verschillende systemen en termen. Dat is een recept voor miscommunicatie, maar daarom is er een tussenpersoon die ervoor zorgt dat iedereen elkaar begrijpt: het Mobile Air Operations Team van Defensie (MAOT).
De mensen van het MAOT geven de instructies van de brandweer en verantwoordelijke veiligheidsregio door aan de vliegers in de helikopter. Daarbij blijft het niet. Ook zorgt het MAOT voor de veiligheid op de grond omdat de piloten en loadmasters vanuit de lucht niet altijd alles goed op de grond kunnen zien. Daarom is goede communicatie heel belangrijk.
Brabants trots
De helikopters die gebruikt worden Fire Bucket Operations zijn allemaal gestationeerd op vliegbasis Gilze-Rijen. Het 298 Squadron vliegt met de Chinooks en het 300 Squadron vliegt met de Cougars. De heli's en FBO worden niet alleen onze provincie ingezet, maar ook de rest van Nederland en zelfs het buitenland.