Minister Keijzer snapt azc-protesten, maar 'gedraag je een beetje'
Bestuurders van gemeenten die kampen met gewelddadige protesten, wijzen naar verschillende wetten van het kabinet als oorzaak voor de onvrede. Het kabinet wil de Spreidingswet, die ervoor zorgt dat gemeenten verplicht asielzoekers moeten opvangen, intrekken. Ook vervalt de voorrang op huisvesting voor asielzoekers die mogen blijven. Inwoners verwachten dat azc's niet meer nodig zijn en verzetten zich daarom tegen de komst ervan. Minister Keijzer noemt geweld bij informatieavonden voor azc's 'onacceptabel'.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet een verband tussen het Haagse asielbeleid en de hevige protesten rond azc's. Vooral de discussie over de Spreidingswet zou dit aanwakkeren. "Je ziet nu dat er meer geprotesteerd wordt en dat gemeenteraden onder druk zeggen: wacht maar even met een azc. Dat is ongewenst, want het probleem wordt er alleen maar groter door", zei voorzitter van de adviescommissie asiel en migratie van de VNG, Mark Boumans donderdag tegen de NOS.
Aangifte
Ook bij de informatieavond over de mogelijke komst van een azc in Best was grimmig. "Er waren verbale én fysieke bedreigingen", zei waarnemend burgemeester Rianne Donders een dag geleden. Ook werd er vuurwerk afgestoken, waardoor sommige aanwezigen oorsuizen hebben opgelopen. "We gaan aangifte doen. Dit heeft impact op onze mensen."
In maart eindigde de informatieavond over een azc in Berlicum in chaos en boosheid. Demonstranten hingen ook afgehakte varkenspoten op, staken autobanden in brand en bekogelden het gemeentehuis in Sint-Michielsgestel met eieren. Enkele dagen later schrapte de gemeente de plannen voor een azc.