Betalen voor vaartochtje door de Biesbosch: meningen over vaantje verdeeld

Gisteren om 14:10 • Aangepast gisteren om 21:38
nl
Voor een tochtje met de boot door de Biesbosch zal geld neergelegd moeten worden. Tenminste, als het aan de gemeente Drimmelen ligt. Zij is dit vaarseizoen begonnen met een proef voor het Biesboschvaantje. Met de aanschaf daarvan betalen bootbezitters en recreanten mee aan onderhoud. De meningen zijn verdeeld.
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door

Omdat Staatsbosbeheer niet meer over het onderhoud gaat in de Biesbosch, moeten de gemeente Drimmelen, ondernemers en recreanten de handen ineenslaan. Daarom is de gemeente van start gegaan met een pilot voor het Biesboschvaantje. Met de aanschaf hiervan betalen bootbezitters en recreanten mee aan het onderhoud en beheer van steigers en aanlegplekken, kanoplaatsen, strandjes, afvalbakken en toiletvoorzieningen.

‘Geen optie om geld te vragen’
In 2018 werd het Biesboschvaantje ook al geopperd, maar toen vond de gemeente Drimmelen het nog geen optie om geld te vragen aan bezoekers.

Maar nu blijkt onderhoud écht nodig. Afgelopen jaren verslechterde de boel flink in het zoetwatergetijdengebied. “Als we op dezelfde voet doorgaan, kun je er niet meer van genieten”, vertelde wethouder Tim Simons van de gemeente Drimmelen in november aan Omroep Brabant.

Jaarlijks 125.000 euro
Een vaantje kost particuliere booteigenaren 50 euro per jaar. Een dagkaartje voor passanten en kanovaarders gaat vijf euro kosten. Particuliere kanovaarders en suppers moeten 20 euro aftikken voor het hele vaarseizoen. Bootverhuurders betalen 100 euro per boot per jaar. Afhankelijk van hun lengte, betalen exploitanten van rondvaartboten een bedrag tussen de 250 en 2000 euro.

Of ondernemers dit gaan doorberekenen aan hun klant, is aan hen. “Maar de bezoeker mag daar ook aan gaan meebetalen”, zei Adriaan Schuller van rondvaartbedrijf De Zilvermeeuw eerder tegen Omroep Brabant.

Jachthaven Biesbosch in Drimmelen (foto: Niek de Bruijn).
Jachthaven Biesbosch in Drimmelen (foto: Niek de Bruijn).

Met het Biesboschvaantje verwacht de gemeente Drimmelen jaarlijks 125.000 euro op te halen. Omdat het een pilot is, wordt er dit jaar nog niet gehandhaafd op het bezit van een vaantje. Bootbezitters zijn dus niet verplicht om ‘m te kopen.

‘Indirect de dupe’
Met een dubbel gevoel kijkt Mariska Cloïn uit Dongen, die net met haar boot is aangemeerd in jachthaven Biesbosch in Drimmelen, naar het Biesboschvaantje. "Ik ben best bereid om te betalen voor onderhoud, maar tegelijkertijd is het een vraagteken of dat daadwerkelijk gaat gebeuren.”

Ligplaatshouder Sjef de Rooij uit Breda vindt dat hij met de aanschaf van het vaantje indirect de dupe is van mensen die de Biesbosch vervuild achterlaten. “Ik kan wel zeggen: ‘Ik doe het niet’, maar daarmee leg ik mezelf een belemmering op. Dan kan ik niet meer vrij varen waar ik dat zou willen. Dus ik ben eigenlijk wel verplicht om daaraan mee te doen.”

Erik Oomens uit Oosterhout is positiever over het vaantje, dat hij ook kent van het Grevelingenmeer in de provincie Zeeland. “Het is op dit moment nog vrijwillig, maar ik denk dat het op een gegeven moment wel een verplichting moet worden”, zegt de bootbezitter. Daarnaast is hij van mening dat niet alleen Drimmelen, maar ook de gemeenten Altena en Dordrecht het vaantje in moeten voeren. “Die grenzen tenslotte ook aan de Biesbosch.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!