Jovanka vindt wonderlijke nachtvlinder, Frans weet om welke soort het gaat

Gisteren om 09:00 • Aangepast gisteren om 15:12
nl
Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur. Iedereen kan vragen insturen via [email protected]. Dit keer besteedt Frans onder meer aandacht aan een vroege nachtvlinder en een gevonden kievitsbloem die ooit zeldzaam was.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door
Wachten op privacy instellingen...

Wat voor wonderlijk beestje zat er op mijn deur van de meterkast?
Jovanka van Delft zag een wonderlijk beestje op de deur van de meterkast zitten en vroeg zich af met welk beestje ze van doen had. Het beestje is een nachtvlinder met de mooie naam agaatvlinder. Het kan zo maar zijn dat deze nachtvlinder de winter heeft overleeft en zich mooi heeft laten zien aan Jovanka. Het echte seizoen waarop de nieuwe agaatvlinders “geboren” worden is namelijk mei. Aan de andere kant kan het ook een verse nachtvlinder zijn, die net als bij de meikevers gisteren, lekker vroeg uit het cocon is gekropen. Agaatvlinders zijn echte nachtvlinders, die behoren tot de grote familie van de uilen. Van deze familie van nachtvinders vermoedt men dat er meer dan 25.000 soorten in de wereld rondvliegen. De voorvleugel van de agaatvlinder heeft een lengte van maximaal 25 millimeter. Rupsen van de agaatvlinder kun je bijna overal tegenkomen. Ze leven op kruiden zoals brandnetel en dovenetel, struiken - hazelaar en braam - en bomen zoals de zomereik en de berk. Nadat de rups zich volgevreten heeft, gaat die overwinteren als rups, maar kan ook als pop. Dat is al heel bijzonder. Maar wat deze nachtvlinder nog meer bijzonder maakt, is dat je de rups van de agaatvlinder zelfs etend kunt tegenkomen bij milde winters.

Ooit was de kievitsbloem een zeldzaamheid (foto: Mark van de Goor)
Ooit was de kievitsbloem een zeldzaamheid (foto: Mark van de Goor)

Onbekende plant met bloem tegengekomen, is dit een uitheemse soort?
Tijdens een wandeling kwam Mark van de Goor een onbekende bloeiende plant tegen en hij vroeg zich af of het misschien een uitheemse soort was of dat de plant door iemand was aangeplant. Op de foto die hij stuurde zag ik een plant die ik meteen herkende, want het is namelijk een kievitsbloem. Kievitsbloemen zijn inheems in ons land, maar enkel in bepaalde gebieden. Ze zijn dus erg zeldzaam en van oorsprong kwamen wilde kievitsbloemen voor in ons land langs de Overijsselse Vecht, de weteringen in Zwolle, het Zwarte Water en op enkele plekken langs de IJssel. Ook in het veenweidegebied in Zuid-Holland zag je ze. Helaas zijn de bollen, want dit is een bolgewas, voorheen gestolen en langzaam op de markt gekomen. Nu kun je ze in elk tuincentrum kopen, ook de witte variant en dus komen ze tegenwoordig op meer plekken in ons land voor. Vaak zijn ze er ineens en dat heeft te maken met het feit dat het acht jaar duurt voordat ze in bloei komen uit zaad. Maar het kan ook zijn, dat in de tuin van iemand kievitsbloemen hebben gestaan en dat bij het opruimen of het anders inrichten van de tuin de bollen plotseling in een natuurgebied terechtkomen. Volgens mij speelt dat laatste een rol bij het vinden van een kievitsbloem door Mark.

Europese bidsprinkhaan (foto: Carel Kuijten)
Europese bidsprinkhaan (foto: Carel Kuijten)

Rubriek mooie foto’s
En dan kom je dit tegen op de tafel op een terras een Europese bidsprinkhaan. De fantastische foto is gemaakt door fotograaf Carel Kuijten

Natuurtip; Archeologie dag op Fort Giessen
Zaterdag 12 april van 10:00 uur tot 16:00 uur

Van alles te beleven
Er valt deze dag van alles te beleven voor jong en oud. Kinderen kunnen met een detector op zoek naar verborgen schatten op het fort, zoals munten of botjes. Ook kun je alles leren over prehistorische jachtmethoden. Daarnaast kunnen de kinderen samen met hun ouders leren om schaaltjes en potjes te maken van klei, of leren schieten met pijl en boog. Van al die activiteiten krijg je honger, maar gelukkig kan iedereen zelf voor iets lekkers zorgen: je kunt pannenkoeken en koekjes bakken op een steen.

Tot slot
Je kunt nog verder speuren met een 'kraak de code'-speurtocht. Natuurlijk kun je ook vrij rond wandelen over het fortterrein en in het fort, eventueel onder begeleiding van een gids.

Meer informatie:
• Reserveren voor deze dag is niet nodig.

• Vertrekplek; Fort Giessen Giessensesteeg, Giessen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!