Video

Wildplukker Roos leeft zoals onze voorouders en haalt voedsel uit het bos

dinsdag om 18:30 • Aangepast woensdag om 10:06
nl
Reuzenberenklauw, Japanse duizendknoop, kliswortel en paardenbloemenblad. Het mandje van wildplukker Roos Konings uit Breda is aardig gevuld na een uurtje struinen door het voedselbos. Voor onderzoek eet ze heel de maand april alleen wat de natuur te bieden heeft: "Vanmorgen heb ik nog een lekker paardenbloemenkoffietje op."
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Gestoken in een groen tuinpak en gewapend met een mandje en een speciaal wortelmes loopt Roos door een stukje bos in Hooge Zwaluwe. Al snel laat ze zien dat de natuur vol schatten zit die je kunt plukken en eten. "Kijk", zegt de 27-jarige wildplukker terwijl ze iets groens zonder aarzeling in haar mond stopt. "Dit is brandnetel en de topjes kun je gewoon snacken. Van de rest maak ik brandnetelcrackers."

Roos loopt niet door zomaar een stukje bos, maar door een speciaal voedselbos. Wildplukken is verboden in Nederland. "Het mag eigenlijk niet, maar het wordt wel gedoogd", vertelt ze. "Over het algemeen mag je zo'n 250 gram, zeg maar een champignonbakje vol, plukken. Als je de natuur niet verstoort, is het wel goed. Maar beter is nog altijd oogsten op particulier terrein zoals in dit voedselbos. Maar dat moet je wel even aan de eigenaar vragen natuurlijk, want je kan niet zomaar iemands tuin leegplukken."

Roos stopt bij een plant die veel mensen waarschijnlijk niet kennen als groente en snijdt er stukken vanaf. "Dit is de Japanse duizendknoop. Ik ga dit vanavond in mijn keuken bereiden en dan worden het lekker knapperige, rabarberachtige stengels."

"Ik ben hier negen jaar geleden mee begonnen", vervolgt Roos, die als tuinder werkt. "Ik was op reis en zag mensen aan de kant van de weg allemaal mango's en bananen plukken. Het leek me zo cool om dat ook in Nederland te doen en ik ben daarna gaan leren wat eetbaar is om ons heen. In plaats van een groene waas zag ik ineens allemaal plantensoorten die je kan eten. En dat is zo'n rijkdom."

"Het is ook wel een beetje uit idealisme, want ik vind dat ons voedselsysteem een beetje raar in elkaar zit. Dat we soja importeren uit Argentinië en dat we ons vlees juist exporten. Het is gewoon heel scheef en dat merk je ook aan de gezondheid van mensen."

Roos snijdt wat Japanse duizendknoop af voor het avondeten.
Roos snijdt wat Japanse duizendknoop af voor het avondeten.

Deze maand doet Roos mee aan een onderzoek van een Schotse universiteit. "Normaal combineer ik het met eten uit de winkel, maar nu eet ik vier weken uitsluitend voedsel dat uit het wild komt."

Planten, schimmels, noten, sappen en vruchten. Maar ook het vlees van jagers. Bijvoorbeeld van ganzen. "Ze onderzoeken of het gezond is om te leven net als onze voorouders", legt de Bredase uit. "Zoals de jagers en verzamelaars dat vroeger deden. Ik moet thuis zelf bloed- en ontlastingsonderzoek doen. En heb ik bijvoorbeeld haar- en nagelsamples opgestuurd."

"Momenteel is gefermenteerde daslook favoriet, want dat is zo lekker op je eitje."

"Ik ben er druk mee, maar tot nu toe voelt het goed. Ik merk wel dat ik traag ben en weinig suikers heb om mijn brein gaande te houden. En soms is er zo'n hangry gevoel als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt. Maar ik voel me toch ook wel energiek. En het is heel lekker om buiten in de natuur bezig te zijn."

Tot slot gaat Roos nog even wat wilde sla en paardenbloemen plukken. Ze moet even nadenken wat ze het lekkerste vindt uit de natuur. "Momenteel is gefermenteerde daslook favoriet, want dat is zo lekker op je eitje. Maar 's ochtends doet paardenbloemenkoffie het ook goed."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!