De meeste daklozen voelen zich niet dakloos en krijgen daardoor geen hulp
Uit eerdere tellingen bleek dat er voor elke zichtbare dakloze mensen nog twee keer meer onzichtbare daklozen zijn.
Eindhoven doet dit jaar voor het eerst met deze telling mee. Dat gebeurt door tientallen instanties als buurthuizen, huisartsen, woningcoöperaties, kerken en zorginstellingen vragenlijsten te laten invullen. "Zij kennen deze onzichtbare daklozen wel omdat ze op de hoogte zijn van hun privésituatie" legt Monique van der Heijden van de gemeente Eindhoven uit.
In totaal doen 15 gemeenten in en rondom Eindhoven met de telling mee. "Met de uitkomsten kunnen de gemeenten beter beleid maken om die onzichtbare daklozen te helpen", licht Monique het belang van de gemeente toe. " Gaat het bijvoorbeeld om jongeren of juist ouderen die behoefte hebben aan onderdak? Dat vraagt om een andere aanpak. Je wil voorkomen dat mensen alleen maar dieper in de problemen raken zodra ze geen onderdak hebben."
Den Bosch en Oss deden in 2023 als allereerste mee aan deze telling. De uitkomst was toen dat er ruim 1000 onzichtbare thuislozen waren, tegenover 500 zichtbare. Daar bestaat sindsdien de aanpak 'Wonen Eerst'. Door mensen zonder ernstige psychische problemen of verslavingen snel een dak boven het hoofd te geven, kunnen ze hun problemen sneller oplossen.
“Ze kunnen zich eerder concentreren op het vinden van werk, het volgen van een opleiding of focussen op persoonlijke ontwikkeling”, reageerde Thijs Honig eerder. Hij is directeur van Maatschappelijke Opvang Den Bosch en nauw betrokken bij de telling destijds in 2023.
Onlangs liet hij weten dat de regio Den Bosch 178 dak- en thuislozen geholpen heeft aan een woning met 'Wonen Eerst'. Toch is Honig nog niet helemaal tevreden met de resultaten van de afgelopen twee jaar. “We hebben aan het begin van dit project 1.008 dak- en thuislozen geteld in Den Bosch en omliggende gemeenten. Dus er zijn nog heel veel mensen niet geholpen.” Het is niet duidelijk of het aantal onzichtbare daklozen stijgt omdat de telling niet jaarlijks gehouden wordt omdat het arbeidsintensief is.
Inmiddels heeft het onderzoek naar het aantal onzichtbare daklozen zich uitgebreid naar negen regio's in Nederland. Acht oktober worden dan de laatste cijfers gepresenteerd. Monique van der Heijden gaat dinsdag verschillende adressen af die meedoen aan de telling in de regio Eindhoven. Zij voelen allemaal de noodzaak van het in kaart brengen en kunnen haar vragen stellen. De meest gestelde vraag is 'wanneer ben je dakloos ?'.
Er is weinig nodig om dakloos te raken. Het kan door een scheiding zijn of het verliezen van een baan. "Omdat deze mensen niet zichtbaar zijn omdat ze bijvoorbeeld bij familie of vrienden bivakkeren, krijgen ze niet de juiste hulp" vertelt Monique "Je wilt zorgen dat juist deze mensen zonder verslaving of psychische problemen snel weer verder kunnen. Waar ik zelf van geschrokken ben is dat we de meeste daklozen niet zien en dat daarvan een op de vijf minderjarig is."