Dit is waarom drugs tot 48 uur na gebruik je rijgedrag beïnvloeden
Daar werden zes automobilisten in spe bij het CBR Examencentrum aangehouden voor rijden onder invloed. Ook een instructeur werd opgepakt, voor cocaïnegebruik. "Ik kan het goed begrijpen dat mensen zich in cannabis vergissen, maar in cocaïne is heel bizar", reageert Van Dongen. Waar wiet langer te zien is via een speekseltest, is dat met cocaïne veel korter. "Dat maakt het bijzonder." Volgens hem is het stimulerende cocaïne-effect na zo'n twintig minuten verdwenen. "Dan ben je vermoeider, geprikkeld en verlies je je concentratie."
Mensen beseffen volgens Van Dongen niet dat THC, de werkzame stof in cannabis, nog dagen in je lichaam kan zitten én invloed heeft op je rijgedrag. Dit zelfs als je in het weekend geblowd hebt en maandag pas weer gaat autorijden. Wie geblowd heeft kan zo'n 48 uur na gebruik nog steeds verhoogde concentraties THC in zijn of haar bloed hebben. Dat heeft te maken met de manier waarop het lichaam de softdrugs verwerkt. THC wordt opgeslagen in het vetweefsel en komt langzaam vrij. "Bij mensen met een hoger vetpercentage kan THC zelfs nóg langer in het lichaam blijven."
Verminderde reactietijd
Ook hangt het af van hoe snel het lichaam THC in de lever afbreekt. Bij sommige mensen gaat dat sneller dan bij anderen. En wanneer je regelmatig cannabis gebruikt, kan THC zich ophopen in je lichaam. "Hierdoor kunnen regelmatige gebruikers hogere concentraties THC in hun bloed hebben, zelfs na 24 uur of langer", legt hij uit.
Wie wiet heeft gebruikt voor het autorijden, heeft een verminderde reactietijd, minder concentratie en aandacht, verstoorde coördinatie, wazig of verstoord gezichtsvermogen, geheugenproblemen en een gevoel van euforie of overmoed. Ook dat kan gevaarlijk zijn, omdat mensen het gevoel kunnen krijgen dat ze beter in staat zijn om te rijden dan ze daadwerkelijk zijn. "Dit kan hen aanmoedigen om risicovoller te rijden of verkeersregels te negeren", stelt Van Dongen.
Boete en rijverbod
De instructeur en de zes leerlingen die bij het CBR Examencentrum werden aangehouden, hebben een rijverbod van 24 uur opgelegd gekregen. Het is nog niet bekend of ze een boete krijgen en hoe hoog die dan is. Het bloedonderzoek moet uitwijzen of ze te veel hebben gebruikt. Het is onbekend wanneer deze uitslagen bekendgemaakt worden.
"De controle was routinematig en niet naar aanleiding van specifieke signalen", meldt een woordvoerder van de politie Noordoost-Brabant over de controle bij het Examencentrum van het CBR. "De politie houdt toezicht op de naleving van de regels rond rijonderricht, onder andere door middel van routinecontroles."
Bij de controle ging het om leerlingen van meerdere rijscholen. Een aantal van hen was daar voor het rijexamen, een aantal voor rijles.
Volgens de politie in de regio Zeeland-West-Brabant komt het 'heel erg vaak' voor dat automobilisten, zowel beginnend als volleerd, onder invloed van drugs rijden. Maar nog niet bij rijinstructeurs en leerlingen. "Als wij het vermoeden hebben dat iemand onder invloed rijdt, hetzij van drugs, hetzij van drank, dan zien agenten dat vaak aan het rijgedrag van automobilisten", vertelt een woordvoerder.
Zij mogen vervolgens een auto aan de kant van de weg zetten en in gesprek gaan met de bestuurder. "In dat gesprek wordt vaak al wel duidelijk of er wat gebruikt of gedronken is. En dan volgen een speeksel- en/of een blaastest. Als daaruit blijkt dat iemand daadwerkelijk onder invloed is, dan moet hij of zij mee naar het bureau voor een ademanalyse (bij alcohol) of een bloedtest (bij drugs)." Wie zo'n test weigert, begaat een misdrijf. "En dan heb je dus een strafblad en dat heeft dan weer gevolgen voor jouw toekomst."
Drugs tijdens het werk
Dat drugs gebruikt worden tijdens het werk, zoals bij de rijinstructeur, komt vaker voor. "Je hebt weleens cliënten die werken én gebruiken", weet Van Dongen uit ervaring. "Autorijden is niet goed als je onder invloed bent, maar gebruiken op het werk is ook niet goed."
In januari dit jaar reed een chauffeur van een afvalbedrijf onder invloed een meisje dood en bij een controle bleken ook andere chauffeurs van het bedrijf onder invloed van alcohol of drugs. Van Dongen vindt het daarom belangrijk dat werkgevers hulp krijgen bij verslaafde medewerkers. "Ze zijn bang om het toe te geven, maar ze willen niet ontslagen worden. Ze willen hulp, maar zitten klem."