Kritiek op hondenbedrijf na verkoop dieren aan Israël

10 april om 07:00 • Aangepast vandaag om 02:11
nl
Hondentrainingscentrum Four Winds K9 uit Geffen heeft een groot aantal militaire honden naar Israël geëxporteerd. Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) na eigen onderzoek. Het trainingscentrum wilde donderdagochtend niet reageren.
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door

Tussen oktober 2023 en februari 2025 zijn er minstens 110 veterinaire certificaten afgegeven voor de export van honden naar Israël. Daarvan werden er honderd afgegeven aan het bedrijf uit Geffen. Dat heeft SOMO vastgesteld op basis van informatie van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

"Nederlandse honden worden waarschijnlijk gebruikt om Palestijnse burgers te bedreigen, aan te vallen, te martelen, te verwonden en te terroriseren", stelt de stichting. Dat zou blijken uit getuigenissen, maar ook uit gelekte correspondentie van de Israëlische overheid en uit documenten van Nederlandse autoriteiten.

Het is niet de eerste keer dat Four Winds K9 onder vuur ligt. In 2017 werd het bedrijf aangeklaagd voor de ernstige verwondingen die een Palestijnse tiener opliep nadat hij was aangevallen door een hond. Het dier was aan het Israëlische leger geleverd door het bedrijf uit Geffen. "Uit uitgelekte communicatie blijkt dat de Israëlische ministeries van defensie en justitie een actieve rol hebben gespeeld in de ondersteuning van de juridische verdediging van het bedrijf," zegt SOMO nu daarover.

Demonstratie
Afgelopen oktober hield de activistische groep Justice Now nog een demonstratie bij het Geffense bedrijf. Justice Now claimde toen al dat Four Winds K9 honden levert aan Israël tijdens de Gaza-oorlog. "We weten dat er speciaal getrainde honden worden ingezet tegen Palestijnen. Er komen steeds meer getuigenissen en beelden naar buiten over getrainde honden die Palestijnse burgers en gijzelaars intimideren of aanvallen," vertelde een actievoerder toen.

Rechtszaak tegen de staat
Voor het exporteren van deze honden gelden dezelfde regels als voor huisdieren. Nederlandse Kamerleden riepen eerder al op de regels aan te scherpen zodat ook mensenrechtenrisico's in acht worden genomen. Dat is nog niet gebeurd.

SOMO en negen andere Nederlandse en Palestijnse organisaties hebben daarom een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse staat. Een van de eisen is het stoppen van de export van militaire honden naar Israël.

De hoorzitting in hoger beroep in deze zaak is naar verwachting in de zomer van 2025.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!