Video

Bewoners klaar met parkeerdrukte door Paaspopbezoekers: 'Betaal gewoon'

Gisteren om 08:30 • Aangepast gisteren om 11:50
nl
Het is vechten om een parkeerplek in de Bloemenwijk in Schijndel tijdens het Paasweekend. Festivalbezoekers die naar Paaspop gaan, parkeren de auto massaal in de wijk omdat het daar gratis is. Dat zorgt voor frustratie bij buurtbewoners, die niet anders kunnen dan hun auto vier dagen lang ongebruikt te laten staan. "Als je Paaspop kunt betalen, kun je ook een parkeerplek betalen", vindt buurtbewoonster Petra.
Profielfoto van Evie HendriksProfielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

"Het is heel druk in de straat met Paaspop. Alle parkeerplekken staan vol met auto's", vertelt Martin, die in de Tulpstraat woont. "Je kunt niet weg met de auto, want dan heb je geen plek meer als je terugkomt. Ik ga met de fiets van huis in het Paasweekend."

Toch is het probleem daarmee niet opgelost. Wat als je met spoed de auto nodig hebt en terugkomt? "Dan kan je buiten de wijk parkeren, omdat het hier zo vol staat", zegt Martin.

Buurtbewoner Martin ziet vanuit zijn tuin en achter zijn raam de chaos van parkerende festivalbezoekers (foto: Omroep Brabant).
Buurtbewoner Martin ziet vanuit zijn tuin en achter zijn raam de chaos van parkerende festivalbezoekers (foto: Omroep Brabant).

Petra woont in de Leliestraat en ergert zich ook aan de drukte. "Als bewoner heb je echt een probleem. De drukte begint vrijdagmiddag al en gaat door tot Paaspop afgelopen is. Zelfs even boodschappen doen zit er niet in. Want als je terugkomt, is er geen plek meer en moet je ver lopen van je parkeerplek naar huis."

Buurtbewoners beseffen dat het festival slechts drie dagen per jaar is, maar dat maakt de parkeerdrukte niet minder vervelend. "Ik gun de bezoekers hun lolletje, maar ik vind niet dat de buurt daar last van moet hebben", zegt Petra.

Aan parkeerplekken voor festivalgangers is namelijk geen gebrek. Bezoekers kunnen de auto parkeren bij Autotron in Rosmalen en de pendelbus naar het terrein pakken.

"En ze hebben zes hectare aan parkeerplekken naast het terrein", zegt Martin. "Maar op de paar honderd euro voor een festival is dat tientje voor parkeren net iets te veel schijnbaar. Scheelt toch weer twee biertjes."

Dat snapt Petra niet. "Als je Paaspop kunt betalen, kun je ook een parkeerplek betalen." Haar buurman Carlo ging zelf jarenlang naar het festival en snapt de bezoekers ergens wel.

"Er zijn jaren geweest dat bezoekers vast zaten in de modder op het weiland waar je kon parkeren. Ik snap wel dat je de auto dan liever verhard neerzet en het is hier ook nog gratis", zegt hij.

Toch heeft Carlo ook last van de parkerende festivalbezoekers. "Het is niet fijn. Ze parkeren op de stoep en voor de garagedeuren hierachter. Als bewoner krijg je de auto nergens meer tussen."

Dat heeft in het verleden weleens tot ruzies geleid, weet Martin. "Vorig jaar was er ruzie, omdat iemand voor een garage had geparkeerd. Dan komt de handhaving en zij praten wel met de mensen, maar er komt nooit een sleepwagen", zegt hij.

Borden en hekken staan er wel om te navigeren naar de parkeerplekken van het festival of om straten in de Bloemenwijk af te sluiten. "Maar die worden gewoon aan de kant gezet", zegt buurtbewoonster Bep. "Ik houd mijn auto thuis."

Reactie gemeente

De gemeente Meierijstad laat weten dat de parkeerproblemen in de Bloemenwijk de volle aandacht hebben van de gemeente én de organisatie van Paaspop. "In onze ogen kan de organisatie niet meer doen om de parkeerproblemen in de wijk aan te pakken. Er wordt volop verwezen naar parkeerplaatsen, fietsvoorzieningen en de shuttle-service. Het is openbare weg en de discipline van bezoekers. Op cruciale plekken staan verkeersregelaars", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De gemeente en de politie blijven handhavend optreden tegen mensen die fout parkeren. "De handhavers van de gemeente, maar ook de politie gaan zichtbaar handhavend opgetreden tegen foutparkeerders. De ervaring leert dat bezoekers én bewoners borden en afzettingen gewoon negeren en opzijzetten."

Toch konden de handhavers volgens buurtbewoner Martin voorgaande jaren weinig doen tegen de parkeerdrukte in de wijk. "Zij staan er 's middags als mensen naar het festival gaan, maar zijn 's avonds weg als het afgelopen is, net als de borden en hekken. Dan begint de chaos pas. De mensen die hier geparkeerd staan, moeten weg. Maar er worden ook een hoop festivalbezoekers opgehaald door taxi's of bekenden aan de Zwembadweg, die hiernaast ligt", zegt hij.

De buurtbewoners zien dat het festival zelf alles uit de kast haalt om voldoende parkeerplekken te regelen. Zij vinden het vervelend dat de bezoekers er alleen geen gehoor aan geven. "Als je niet wil betalen, laat je door een bekende of een taxi wegbrengen of ophalen", adviseert Petra bezoekers.

Vertel ons jouw Paaspop-verhaal!

Omroep Brabant is er drie dagen lang bij op Paaspop 2025. Heb jij een leuk, grappig, verdrietig of juist opmerkelijk verhaal over Paaspop? Of ben jij iets bijzonders van plan op het festival? Zet jij bijvoorbeeld een goede vriend in het zonnetje, heb jij iets te vieren of denk jij aan iemand die er niet bij kan zijn? Laat het ons via [email protected] weten!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!