Game tegen oorsuizen wint Nationale Zorginnovatieprijs

donderdag om 12:49 • Aangepast vrijdag om 10:41
nl
Ze kunnen hun geluk niet op: de Brabantse makers van een game die helpt tegen oorsuizen, oftewel tinnitus, zijn een van de winnaars van de Nationale Zorginnovatieprijs. Mensen met oorsuizen horen een geluid dat er niet is. Prins Constantijn reikte de prijzen woensdag uit en was enthousiast over de game Freequency. “Hij zei meteen dat hij een vriend had met tinnitus en dat dit hem enorm zou helpen”, zegt winnaar Sophie Asveld van gameontwikkelaar Hulan in Waalre.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Naar schatting twee miljoen mensen in Nederland hebben last van oorsuizen. De ontwikkelaars van de app die moet helpen tegen oorsuizen kregen van het publiek 24 procent van de stemmen. Ze wonnen hiermee de publieksprijs waar 5.000 euro aan verbonden is. “Het is een bevestiging dat mensen hier iets in zien. Dat we zo breed gedragen worden door het publiek geeft aan dat iedereen wel iemand kent met tinnitusklachten”, zegt Sophie.

Ze legt uit hoe de game op je mobieltje of tablet werkt. Het geluid dat mensen met oorsuizen horen, kan heel verschillend zijn. De een hoort een piep, de ander een ruis of een fluittoon. “Eerst moet je jouw tinnitustoon instellen in de toonmaker.” Die toon moet zoveel mogelijk op de tinnitustoon lijken die iemand hoort. “Je kunt kiezen hoe hoog de frequentie is. En welke soort toon je hebt, zoals een piep of een zaagtand. Als je de toon hebt gevonden, klik je op creëer.”

De speler zet een hoofdtelefoon op en hoort daar zijn eigen gecreëerde tinnitustoon terug. Met de camera van het mobieltje moet in de ruimte gezocht worden naar waar het geluid vandaan komt. Als dat lukt, komt er een kooitje met een vogeltje in beeld. Als je op het kooitje tikt, vliegt het vogeltje weg en de tinnitustoon verdwijnt op de koptelefoon.

De vogel stelt het oorsuizen voor.
De vogel stelt het oorsuizen voor.

“Je zegt daarmee tegen jouw hersenen dat jij de controle hebt over waar de toon naartoe gaat. Dat je dus ook kunt zorgen dat-ie weggaat. Je gaat dus via je telefoon zoeken en jouw tinnitustoon letterlijk wegspelen.” De hersenen worden volgens haar wel voor de gek gehouden. “Je vertelt je hersenen dat jij niet het slachtoffer bent hierin."

Al 20.000 mensen hebben de app gedownload. Met prins Constantijn sprak Sophie over hoe het bedrijf groter kan worden. “We hopen te gaan samenwerken met een grote zorgpartij. Om het probleem van lange wachttijden op te kunnen lossen.”

Het vogeltje vliegt weg uit het kooitje (foto: Rogier van Son).
Het vogeltje vliegt weg uit het kooitje (foto: Rogier van Son).

Een investeerder uit de zorgwereld moet ook helpen om de app geschikt te krijgen voor toestellen die op Android draaien. Het winnen van deze prijs kan helpen om een goede partij te vinden. “Er zijn al gesprekken. Het ziet er rooskleurig uit. Het is een enorme eer om te kunnen zeggen dat jij de Nationale Zorginnovatieprijs hebt.”

De Nationale Zorginnovatieprijs is bedoeld voor zorgondernemers die hun innovatie al getest hebben. Het product is ook al op de markt. De prijs moet stimuleren om verder te gaan groeien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!