Huisartsenketen Co-Med kon lang doorgaan ondanks slechte signalen

vrijdag om 19:02 • Aangepast vandaag om 10:15
nl
De inmiddels failliet verklaarde huisartsenketen Co-Med kon doorgaan met overnames terwijl er al lang meldingen waren dat de zorg niet op orde was en dat declaraties niet klopten. Die signalen kwamen vanaf 2021 binnen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en een jaar later bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Toch kon de keten tot 2024 doorgaan met het overnemen van huisartsenpraktijken.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Dat blijkt uit een tijdlijn van de gebeurtenissen die zorgminister Fleur Agema (PVV) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De IGJ en de NZa probeerden meer informatie boven tafel te krijgen, maar Co-Med reageerde niet, te laat of onvoldoende.

Tegelijk keurde de NZa tot begin 2024 overnameaanvragen van Co-Med goed, terwijl de inspectie op dat moment al onderzoeken deed en concludeerde dat de keten op belangrijke punten niet voldeed aan de regels. Zo waren de bezetting en de bereikbaarheid van huisartsen niet in orde.

Vanaf de tweede helft van 2023 werd ook het ministerie van Volksgezondheid meer geïnformeerd over de kwestie. In 2024 gebeurde dat intensiever toen de NZa, de inspectie en zorgverzekeraars ingrepen met maatregelen. Zo zegden verzekeraars hun contracten op. Agema schrijft in de Kamerbrief dat ze vooral lessen wil trekken uit deze zaak. Ze verwacht nog een evaluatie.

Wat is Co-Med?

Co-Med is een commerciële huisartsenketen die huisartsenpraktijken in het hele land opkocht. De keten had veel huisartsenpraktijken in Brabant.

Het bedrijf probeerde volgens critici alleen maar zoveel mogelijk geld te verdienen. De inspectie concludeerde vorig jaar dat praktijken niet goed bereikbaar waren en dat er te weinig kundige medewerkers beschikbaar waren.

In juni 2024 werden de praktijken van Co-Med plotseling gesloten. De keten werd failliet verklaard. Later bleek ook dat Co-Med illegaal huisartsenpraktijken overnam. Zo was er geen goedkeuring gegeven voor de overname van de praktijk in Bergen op Zoom. Co-Med nam de praktijk toch over.

Mogelijk strafbare feiten gepleegd
Vorige maand zei de NZa dat Co-Med mogelijk strafbare feiten heeft gepleegd. De zaak ligt bij het Openbaar Ministerie.

Na onderzoek constateerde de waakhond bijvoorbeeld dat er extra consulten per dag werden gedeclareerd. Daarnaast zou er een patroon zijn van het declareren van lange consulten, terwijl er een kort consult had plaatsgevonden.

Het bedrijf voldeed verder niet aan de wettelijke eisen voor financiële bedrijfsvoering. "Er is geen duidelijke verdeling van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden en financiële transacties zijn niet traceerbaar naar de bron", liet de NZa weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!