Advocaat Schouten schiet woonwagenbewoners te hulp in strijd met gemeente

zondag om 19:57 • Aangepast gisteren om 17:21
nl
De bekende advocaat Peter Schouten gaat de bewoners van een woonwagenkampje in de Haagse Beemden helpen in hun strijd tegen de gemeente Breda. De woonwagenbewoners voelen zich al jaren gediscrimineerd en verkeerd behandeld, omdat ze hun kamp willen uitbreiden. Op een stuk grond naast hun terrein komen nu appartementen voor senioren. En dat vinden de woonwagenbewoners maar niks.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Peter Schouten neemt geen blad voor de mond, na zijn gesprek zondag met de woonwagenbewoners. Hij is niet te spreken over het handelen van de gemeente Breda. "Wat hier is gebeurd, is bedrog", vindt de advocaat.

Grond naast woonwagenkamp
Het gaat allemaal om een stuk grond dat naast het woonwagenkamp aan de Gageldonkseweg ligt. Al jaren willen de woonwagenbewoners daar heel graag extra standplaatsen, maar dat mocht nooit, omdat het bestemmingsplan dat niet toeliet. En dus werd de grond maar verkocht aan wooncorporatie Alwel. Die mag er nu wel flink op gaan bouwen, omdat de gemeente het bestemmingsplan wijzigt.

"De grond is met bedrog uit handen genomen."

"Het is echt ongelooflijk wat hier is gebeurd", zegt advocaat Schouten. "De woonwagenbewoner, van wie het stuk grond was, is nooit ingelicht over de plannen van Alwel. Voor de verkoop was er al een deal met de gemeente over het bestemmingsplan en kon hij de juiste waarde niet inschatten. De woonwagenbewoner werd ouder en was ziek. Hij moest daarom wel verkopen. De grond is met bedrog uit handen genomen."

Advocaat Peter Schouten, geheel rechts (foto: Ronald Sträter).
Advocaat Peter Schouten, geheel rechts (foto: Ronald Sträter).

Gevolg van uitsterfbeleid
In de ogen van de woonwagenbewoners is dit het gevolg van een uitsterfbeleid dat Breda volgens hen nog altijd voert. Iets dat in 2018 officieel is verboden. "Het kan dan wel afgeschaft zijn, maar hier komt de problematiek uit voort. Dus nu hebben we gewoon een uitstelbeleid voor mensen die uit de woonwagencultuur komen. Die grond naast hun deur is heel geschikt voor meer woonwagens."

Fouten toegegeven
Wethouder Eddie Förster van Breda gaf onlangs in de gemeenteraad toe dat er fouten zijn gemaakt in het verleden en dat de woonwagenbewoners zijn achtergesteld. Maar nu gaat volgens hem het college voortvarender te werk en is er geen reden om de wijziging van het bestemmingsplan niet door te laten gaan. Donderdag wordt er over gestemd.

"Ik wil een diepgaand onderzoek hoe dit toentertijd allemaal verlopen is."

De woonwagenbewoners zien de bui hangen en advocaat Schouten kan wel eens hun laatste redmiddel zijn. "Ik ben bang dat de gemeenteraad het bestemmingsplan goedkeurt", zegt Bart Hülters. "Maar als dat zo is, gaat Peter ons gratis helpen en gaan we om te beginnen naar de Raad van State. We zijn daar heel erg blij mee."

Uitsterfbeleid voor woonwagencentra

Tientallen jaren was er in Nederland een uitsterfbeleid voor woonwagencentra. Nieuwe standplaatsen voor woonwagens kwamen er niet bij en woonwagenbewoners moesten maar naar gewone woonhuizen verhuizen. Maar na juridisch getouwtrek mag dat sinds 2018 niet meer. En dus moeten gemeenten standplaatsen bieden.

In Breda -zo blijkt uit onderzoek van de SP- willen 120 mensen een standplaats. Uitbreiding werd door de gemeente reeds toegezegd, maar tot op heden is er nog geen enkele plek bijgekomen. Wethouder Arjen van Drunen heeft onlangs opnieuw toegezegd dat de stad snel 26 nieuwe standplaatsen wil realiseren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!