Minder passagiers voor ponten Bergsche Maas, abonnement moet oplossing zijn

maandag om 14:34 • Aangepast dinsdag om 10:44
nl
Dat passagiers voortaan moeten betalen voor het veer over de Bergsche Maas, is stichting De Bergsche Maasveren duur komen te staan. Sinds vorig jaar februari is het aantal passagiers tussen Herpt en Bern, Waalwijk en Drongelen en Sprang-Capelle en Dussen met ruim de helft afgenomen. Om dat weer op te schroeven, komt de stichting nu met een oplossing.
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door

“Veel mensen vonden de overtocht te duur”, zegt bestuurslid Kees van Heesbeen van De Bergsche Maasveren na een enquête onder passagiers.

Belofte was: eeuwigdurend gratis
Sommige gebruikers kregen het heen en weer van het volle pond moeten betalen voor een overtocht, blijkt uit die vragenlijst. Een aantal liet sinds de tariefinvoering uit principe de veerponten links liggen, omdat bij de aanleg was beloofd dat de overtocht 'eeuwigdurend gratis' zou zijn.

Dat was ruim 120 jaar zo, maar dat veranderde in 2008. Het beheer van de veerdiensten werd toen door Rijkswaterstaat overgedragen aan de oevergemeenten Altena, Heusden, Waalwijk en Zaltbommel. Om de kosten voor dertig jaar te dekken, werd verwacht dat een eenmalige bijdrage van 22,6 miljoen euro genoeg was.

Dat bleek niet toereikend. De stichting levert jaarlijks fors in op haar eigen vermogen. Daarom moet sinds februari vorig jaar worden betaald voor de overtocht. Sommige mensen kiezen liever een goedkoper alternatief. Ze rijden om via de nabijgelegen Keizersveerbrug of de Heusdensebrug. Het aantal passagiers van de veerponten nam dan ook met ruim de helft af.

Jaar lang onbeperkt overvaren
De Bergsche Maasveren komt nu met een mogelijke oplossing. Vanaf maandag kun je een abonnement aanschaffen om onbeperkt gebruik te maken van de drie veerponten. Een jaarabonnement voor personenwagens en motoren gaat 400 euro per jaar kosten. Voor bestelbussen, bedrijfswagens en campers moet 520 euro per jaar worden afgetikt. Om dat bedrag eruit te halen, moeten bestuurders minstens 75 keer heen en weer varen.

Alleen inwoners van de gemeente Altena zijn goedkoper uit. Zij blijven 100 euro per jaar betalen, voor het Drongelense en Capelse Veer. De andere gemeenten bieden die service niet.

Of de abonnementen het passagiersaantal weer omhoog gaan krikken, durft Van Heesbeen nog niet te zeggen. “Het zou mooi zijn, maar dat moeten we afwachten.” Hij verwacht dat mensen die met enige regelmaat gebruik maken van de veerdienst, dit nu consequenter gaan doen.

Reguliere tarief

Automobilisten, motorrijders en vrachtverkeer moeten sinds 5 februari 2024 voor de Bergsche Maasveren betalen. Het reguliere tarief voor auto's en motoren bedraagt 2,70 euro per overtocht. Bestuurders van bestelbusjes en bedrijfswagens komen voor 3,50 euro aan de andere kant van het water. Voor grote vrachtwagens komt geen abonnement. Zij blijven 11 euro per rit betalen. Voetgangers, fietsers, scooterrijders, ruiters en bestuurders van een brommobiel, quad of landbouwvoertuig, worden nog steeds gratis naar de overkant gebracht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!