Fietsgekte in Maleisië laait op dankzij Angelique en Mike
Kuala Lumpur is een smeltkroes van verschillende culturen in Zuidoost-Azië. De geur van noedelsoep in Chinatown, toeterende taxi's, brutale apen bij de tempels en de ontiegelijk hoge Petronas Twin Towers. De stad bruist en beton, spiegelglas en groene palmbomen gaan er hand in hand. Met Mike Bikes gidsen Angelique en Mike de toeristen al fietsend door deze metropool.
"In 2014 zijn we op vakantie gegaan naar Maleisië", vertelt Angelique . "Op ons laatste logeeradres ontmoetten we bij toeval de minister van Toerisme." Een wederzijdse klik groeide uit tot een vriendschap. De minister kwam zelfs op visite bij hen thuis in Brabant. "Op een gegeven moment zagen we elkaar weer tijdens een handelsmissie in Amsterdam en toen viel hem op hoeveel fietsen er waren. "Iedereen fietst hier", zei hij. "Ik zou dat ook graag zien in Kuala Lumpur."
Hij vroeg het stel of ze hem konden helpen om de Maleisische bevolking op een originele manier op de pedalen te krijgen. "Vroeger fietste zo'n beetje de hele bevolking van Maleisië. Het was een goedkoop vervoermiddel", zegt Mike. "Met de jaren bloeide de economie op en zag je dat iedereen langzamerhand in de auto of op de brommer stapte. Nu slibt de stad dicht, waardoor de overheid heeft besloten in te zetten op meer duurzaam vervoer."
Zo ontstond het bij idee om aan de andere kant van de wereld een fietsbedrijf te beginnen. Het gaat om een zogenoemd social return-project, waarbij dat wat ze verdienen terugvloeit naar de lokale economie. Naar drie verschillende pijlers, om precies te zijn.
De eerste pijler is de cycling school, waarbij tweedehands fietsen uit Nederland een nieuw leven krijgen bij een vluchtelingenschool in Kuala Lumpur. Ten tweede geeft het stel een toekomst aan lokale restaurantjes, waar ze met groepjes toeristen langsfietsen en een stop maken, aan bedrijfjes voor fietsonderhoud en aan lokale tourguides. Zij kunnen een licentie krijgen, zodat ze ook op de fiets kunnen werken met rondleidingen. En ten slotte nummer drie: Angelique en Mike stellen geld ter beschikking zodat de arme mensen langs de fietsroute worden geholpen.
Mike Bikes biedt verschillende routes op oranje tweewielers aan, waarbij mensen de stad kunnen verkennen. Achttien tourguides laten hen de meest bijzondere plekjes zien. In een slingerende formatie gaat het over de blauwe fietspaden die speciaal voor het project werden aangelegd. Onder meer naar Kampu Barru, een charmante wijk die al sinds 1898 bestaat. Echte eyecatcher is het blauwe huisje tussen de wolkenkrabbers dat hier al honderd jaar staat.
Daarna wordt er koffie gedronken in Nam Kee, een familierestaurantje dat al bijna zeventig jaar bestaat en wordt gerund door twee zussen. Echte Maleisische koffie serveren ze hier, de bonen zijn omhuld met karamel. "Doordat we de fietsers hier mee naartoe nemen, kunnen ze ook wat bijverdienen", legt Angelique uit.
Een definitief vertrek naar Maleisië zit er voor beiden niet in. Het stel pendelt regelmatig op en neer naar Brabant. Mike is zo'n vier tot vijf maanden in de hoofdstad te vinden, Angelique iets minder. "Ik heb thuis een baan in de ouderenzorg, en bovendien kan ik mijn twee dochters niet te lang missen", zegt ze lachend.
Martijn, de maker van de serie 'Vergezocht'
Een camera, zijn rugzak en een enthousiaste dosis reisdrift. De 38-jarige Martijn van der Sanden uit Helmond reisde de wereld af, in het spoor van inspirerende Brabanders die emigreerden naar de mooiste plekken op de aardbol. Allemaal namen zij het besluit zich in te zetten voor een betere wereld. De serie is iedere dinsdag te zien op tv bij Omroep Brabant en op Brabant+.