Coffeeshop voorgoed dicht na tien aanslagen, eigenaar stopt: 'Triest'
De uitbater van de coffeeshop wil gerechtigheid, meldt zijn advocaat, Bisar Cicek. Burgemeester Weterings nam in januari het besluit om de coffeeshop te sluiten, nadat Caza weer eens het doelwit van een aanslag was geworden. Ook trok de burgemeester de horecavergunning van de coffeeshopeigenaar in.
Volgens advocaat Cicek kan de coffeeshopeigenaar het niet meer opbrengen om te wachten tot het moment dat de procedure bij de gemeente, en eventueel daarna nog bij een rechtbank, is afgerond. Dat kan maanden gaan duren. Volgens de advocaat neemt de uitbater 'na dertig jaar met pijn in het hart zal afscheid van zijn coffeeshop'. Het is niet bekend of de ‘Cazabaas’ nu een andere onderneming gaat beginnen.
Rechtbank: sluiting terecht
Begin deze maand kreeg de Tilburger nul op rekest van de rechtbank in Breda tegen de beslissing van de burgemeester om de zaak te sluiten. De rechter had begrip voor de exploitant, maar door de voortdurende aanslagen die op Caza werden gepleegd, kon de veiligheid van de buurt niet worden gegarandeerd. Sluiting is dan ook gerechtvaardigd, oordeelde de rechter.
Cicek vindt dat oneerlijk. "Het is buitengewoon triest, omdat de burgemeester en politie niet alles hebben gedaan wat zij konden doen", reageert de advocaat. "Hoe kun je na tien aanslagen enkel een paar loopjongens hebben aangehouden? Hoe kun je met droge ogen stellen dat de politie onvoldoende capaciteit heeft? In wat voor een rechtsstaat leven we als criminelen weten dat ze een onderneming om zeep kunnen helpen met vuurwerk dat legaal in België te koop is?"
'Soort kettingreactie'
De raadsman kan goed begrijpen waarom de coffeeshopbaas het na de gedwongen sluiting, het intrekken van de horecavergunning en het opzeggen van de huurovereenkomst door de verhuurder niet meer ziet zitten. "Het is een soort kettingreactie, een domino-effect", vat Cicek de kwestie samen.
Dat Caza niet meer open gaat, heeft ook consequenties voor zijn klanten. Op deze plek mag geen coffeeshop meer worden gerund.
De coffeeshophouder moest al twee jaar geleden het pand uit van de verhuurder. Het huurcontract is in maart 2023 ontbonden en de rechter ging in december 2023 akkoord. Maar de coffeeshophouder ging in hoger beroep en mocht dus open blijven tot de einduitspraak.
Van aanslag naar aanslag
De reeks aanslagen bij Caza begon in maart 2022 en de laatste aanslagen dateren van begin januari dit jaar. De zaak houdt de coffeeshopeigenaar, buurtbewoners aan de Gasthuisring, de politie en de gemeente Tilburg dus al meer dan drie jaar in zijn greep. Steeds sloot de burgemeester de zaak voor een tijdje, maar daarna ging het steeds weer mis.
Nog maar een van die aanslagen werd opgelost. Daarvoor werden enkele Amsterdamse tieners bestraft en ook een man uit de hoofdstad die als opdrachtgever werd gezien. Hun motieven bleven duister. Een andere rechtszaak is onlangs van start gegaan.
Momenteel loopt er weer een strafzaak over een aanslag begin januari. Een vermoedelijke opdrachtgever zou volgens politie en justitie een man uit Amsterdam zijn, zo werd afgelopen donderdag duidelijk tijdens een rechtszaak in Breda.
Hij zou drie mensen de opdracht hebben gegeven om in de nacht van 3 op 4 januari een vuurwerkbom naar de coffeeshop te gooien, waar op het moment van de aanslag twee beveiligers voor de deur stonden.
"Een van de twee beveiligers kreeg een brandend explosief op zijn been. Als het was afgegaan hadden we een moord gehad. Dan hadden we een heel ander onderzoek gehad", zei de officier van justitie afgelopen donderdag.
In 'Misdaad Uitgelegd' spreekt de advocaat van de coffeeshophouder van een 'falend politiecorps':