Voedselbankhulp onbenut door schaamte bij groep mensen
Een gratis voedselbank is er in Helmond niet, maar wel de SuperSociaal. "Wij zijn een supermarkt waar mensen producten kunnen kopen in plaats van dat we voedselpakketten uitdelen. Onze winkel is echt voor de minima. Je hebt een inkomensverklaring nodig om je hier aan te melden", vertelt bedrijfsleider Wim Brouns.
Mensen die zich aanmelden bij de supermarkt krijgen een pasje waarmee ze boodschappen kunnen doen in de winkel. "We zitten nu op meer dan 1500 pashouders, maar dat zouden er twee keer zoveel kunnen zijn", vertelt Wim. "Ik denk dat voor deze groep een vorm van schaamte meespeelt, maar als ze eenmaal over de drempel zijn, dan komen ze hier vrolijk binnen."
SuperSociaal wordt gesubsidieerd door de gemeente en daardoor kunnen ze lagere prijzen hanteren. "Ten opzichte van een gemiddelde supermarkt zijn onze prijzen dertig procent lager. Natuurlijk zitten wij ook met een stijgende inkoopprijs, maar we proberen de prijs toch zo laag mogelijk te houden. We zijn niet op winst uit."
Veel van de producten koopt Wim in België in. "We rijden twee dagen in de week heen en weer naar België met een wagen vol producten, zoals eieren, brood, groente en andere versproducten. Soms kunnen we groenten niet aanbieden tegen een interessante prijs, maar dan houden we het toch zo laag mogelijk, want gezond eten is belangrijk."
"Ik heb maar 90 euro per week te besteden."
Voor Henk uit Helmond is SuperSociaal echt een uitkomst. "Het is een stukje goedkoper dan de gewone supermarkt. Al hoor ik wel van andere mensen dat ze hier niet goed naartoe durven", vertelt hij. "Ik vind het zelf niet erg. Ik ben ook maar een mens."
Ook de Helmondse Nicole is blij dat ze haar boodschappen hier kan doen. "Ik heb maar 90 euro per week te besteden en daarmee red ik het niet als ik gewoon boodschappen moet doen. Zeker niet met die prijzen van tegenwoordig. Vlees is niet meer te betalen, hier nog wel."
Nicole zit al jaren in de schuldsanering, maar ze komt pas sinds twee maanden bij de SuperSociaal. "Het is lastig om te laten merken dat je arm bent. Het heeft bij mij ook lang geduurd. Er was een hoge drempel, maar die prijzen zijn ook niet leuk meer. En in andere steden is er een gratis voedselbank. Dat was hier vroeger ook, maar nu niet meer."
Noodgedwongen heeft Nicole zich over haar schaamtegevoel heen gezet, maar voor veel mensen is die drempel nog steeds te hoog. Voedselbanken Nederland start daarom voor het eerst een landelijke campagne om voedselhulp bespreekbaar te maken. Dat gaan ze onder andere doen via social media en flyers bij huisartsen en hulpverleners.
Met deze campagne wil Voedselbank Nederland laten zien dat 'het oké is om een beroep te doen op voedselhulp en dat het iedereen kan overkomen'. "Nu door de stijgende voedselprijzen basisproducten zoals brood, zuivel en groenten duurder dan ooit zijn, is het nog belangrijker om deze mensen te bereiken", zegt de voorzitter.