Brabantse nachten zijn lang, maar niet in Drimmelen: evenementen wat korter

17 april om 17:45 • Aangepast gisteren om 17:59
nl
Brabantse nachten zijn lang, maar niet in de gemeente Drimmelen. Daar duren evenementen als het Made's Powerweekend en Waailand Outdoor vanaf 1 mei wat korter dan voorheen.
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door

Het huidige evenementenbeleid uit 2019 is verouderd en voldoet niet meer op alle punten aan wet- en regelgeving, laat een woordvoerder van de gemeente Drimmelen weten. Ook neemt het aantal (overlast)meldingen rondom evenementen jaarlijks toe. Dat is meegenomen in het nieuwe plan waar evenementorganisatoren, horecaondernemers en bewoners hun zegje voor hebben gedaan.

Ook is er gekeken naar omliggende gemeenten, waar nog wel verschillen te zien zijn in eindtijd. Zo eindigt Oosterhout Live om middernacht, terwijl in Zundert de bar tot één uur ’s nachts openblijft. “Als we kijken naar omliggende gemeenten biedt het voorgestelde beleid in veel gevallen nog steeds meer ruimte voor organisatoren dan op andere plekken”, zegt een gemeentewoordvoerder.

De nieuwe regels op een rij

In het nieuwe evenementenbeleid voor de gemeente Drimmelen, staat dat evenementen op vrijdag en zaterdag om half twee ’s nachts moeten eindigen. Voorheen mochten zij tot twee uur ’s nachts doorgaan. Om één uur gaat de muziek uit en sluit de bar.

Evenementen die op de andere dagen worden gehouden, moeten om middernacht zijn afgelopen. Dat blijft onveranderd. Op zondag mag het geluid van een feest niet hoorbaar zijn op een afstand van meer dan 200 meter.

In bijzondere gevallen en bij speciale gelegenheden kan de burgemeester een uitzondering maken, zoals met oud en nieuw en op Koningsdag. Met carnaval moeten de feesten om uiterlijk twee uur ’s nachts zijn afgelopen. De muziek moet een uur eerder al uit, de bar sluit een half uur later.

Daarnaast wordt er later gekeken of organisatoren behoefte hebben aan locatieprofielen. Daarin staat beschreven wat kan en mag op een specifieke locatie. Denk aan randvoorwaarden en spelregels, over het aantal bezoekers, geluidsnormen, bereikbaarheid en eindtijden. Deze kunnen vervolgens toegevoegd worden aan het nieuwe beleid.

"Veel punten zijn aangepast, verbeterd en veranderd", zegt Made’s Powerweekend-organisator Johan van Oosterhout over het plan. Zo wordt het onder andere makkelijker om een vergunningsaanvraag te doen en wordt er meer duidelijkheid gecreëerd voor omwonenden, om overlast te beperken.

Van Oosterhout juicht het toe dat er een nieuw evenementenbeleid komt, maar is niet blij met de vervroeging van de eindtijd. Die had hij het liefst gehouden zoals die was. Door het gelijk te houden, kunnen evenementen bezoekers namelijk beter naar de uitgang sturen, waardoor de uitstroom gemakkelijker verloopt. "Anders mis je een stukje natuurlijk verloop. Als je eerder stopt, hebben mensen geen zin om weg te gaan en moet je gaan vegen en duwen", vreest hij. "Dat bevordert de sfeer niet."

'Eerder stoppen betekent weinig animo'
Om een geslaagd evenement te organiseren, is bij Made’s Powerweekend, Mays on Ice en het Mays Zomercarnaval een minimale eindtijd van één uur ’s nachts zelfs van belang, beweren de organisatoren. "Wij starten om acht uur 's avonds", zei de organisatie van het Mays Zomercarnaval eerder in een gesprek met de gemeente Drimmelen. "Als we om middernacht al moeten stoppen, is er weinig tot geen animo."

Made’s Powerweekend herkent dat. Zij willen bezoekers die overdag niet naar de tractorpulling kunnen komen kijken nog wel de mogelijkheid bieden om ’s avond te kunnen feesten. "Je wil zoveel mogelijk mensen bedienen en plezier geven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!