Arnold maakt woningen 'senior-proof': 'Begin voordat het te laat is'

Vandaag om 10:00 • Aangepast vandaag om 10:25
nl
De regering wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar hoe zorg je ervoor dat je huis daar op voorbereid is? Daarvoor kan je Arnold Weerts uit Oss vragen om bij je langs te komen. Hij is één van de woonadviseurs van Seniorenvereniging Brabant/Zeeland (voormalig Unie KBO). Toch merken hij en zijn collega’s dat ouderen vaak nog aarzelen.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Arnold bezoekt het huis van Karen Roelofs (61) in Rosmalen. Al vanaf het moment dat hij aan komt lopen, let hij scherp op details. Meteen valt hem het trapje van twee treden voor de deur op. “Zo’n trapje is wel een ding”, zegt hij. Want met een rollator kom je moeilijk binnen. “En er is te weinig ruimte om van de trap een helling te maken.”

Binnen is er ook genoeg om alert op te zijn. "Ouderen koken bijvoorbeeld vaak nog op gas maar inductie is veiliger. Dat voorkomt ongelukken zoals vlam in de pan of brand in losse kleding," legt Arnold uit.

"Een douchestoel aan de muur lijkt mij handig.”

Dan loopt hij de trap op, waar slechts één leuning hangt. "Met het ouder worden ben je minder stabiel. Een tweede trapleuning biedt dan extra veiligheid," vertelt hij. Ook in de badkamer ziet Arnold mogelijkheden voor verbetering. "Antisliptegels voorkomen uitglijden en extra beugels maken toiletbezoek en douchen veiliger."

Volgens Arnold is het slimmer om aan beide kanten een trapleuning te hebben (foto: Jos Verkuijlen).
Volgens Arnold is het slimmer om aan beide kanten een trapleuning te hebben (foto: Jos Verkuijlen).

Karen beseft nu dat kleine veranderingen belangrijk zijn. "Een douchestoel aan de muur lijkt mij handig.” Arnold vult aan: “En verlichting met bewegingssensoren helpt als je ’s nachts even naar de wc moet."

Toch merkt Arnold dat veel ouderen pas nadenken over aanpassingen nadat er al iets misgaat. "Eigenlijk moet je er rond je zestigste al mee beginnen. Dan heb je tijd om je woning rustig en goed aan te passen."

Hoewel de dienst vrijwel gratis is, er worden alleen reiskosten gerekend met een maximum van 25 euro, komen aanvragen maar mondjesmaat binnen. Arnold bezocht in vijf jaar slechts dertig woningen. "Mensen zijn toch terughoudend om iemand in hun privéruimtes toe te laten. En ze vinden zichzelf vaak nog niet oud genoeg."

"Een trapje dat nu prima lijkt, kan straks een obstakel worden."

Karen herkent die gedachtegang. "Dit huis is zes jaar geleden gebouwd. Toen stonden we er nauwelijks bij stil. De wasmachine staat nu nog boven, twee trappen omhoog. Ik dacht dat lukt makkelijk. Maar hoe zit dat als ik straks minder mobiel word?"

Karen krijgt advies over haar trapje voor het huis van Arnold (foto: Jos Verkuijlen).
Karen krijgt advies over haar trapje voor het huis van Arnold (foto: Jos Verkuijlen).

Arnold hoopt dat meer mensen eerder bewust nadenken over hun woonomgeving. "Een trapje dat nu prima lijkt, kan straks een obstakel worden. Vaak zijn het kleine aanpassingen, zoals snoeren netjes wegwerken of tapijt verwijderen. Daarmee kun je al veel problemen voorkomen."

Karen is blij met Arnolds advies. "Je wilt toch graag in je eigen vertrouwde huis blijven wonen. Dan zijn zulke tips heel waardevol."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!