‘Ballonvaarder in de stress’ zorgde voor ‘storm van zand’

Gisteren om 17:30 • Aangepast gisteren om 21:35
nl
De luchtballon die zondagochtend ballastzand loosde boven Aarle-Rixtel is een Duitse gasballon met een Italiaanse ballonvaarder. Inmiddels is er contact geweest met de eigenaar van de ballon en wordt de schade vergoed, vertelt Alex Barends, vicevoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVVL).
Profielfoto van Chris Bakker
Geschreven door

Op deze eerste paasochtend ontdekt Paul van de Vossenberg uit Aarle-Rixtel een laag zand op allebei zijn auto’s, de zonnepanelen op het dak en de serre. Ook het huis van zijn overbuurman in de Jan van Rixtelstraat kreeg de volle laag, net als een aantal andere auto's in de straat.

Italiaanse ballonvaarder
Van de Vossenberg zegt dat hij contact heeft gehad met de KNVVL. “Het gaat om een Duitse gasballon met een Italiaanse piloot, die in de stress schoot en teveel gas liet gaan. Dat ging net iets te snel”, vertelt hij.

Barends vult aan. “Doorgaans zie je heteluchtballonnen. Maar dit was een gasballon, die iets anders werkt. Bij dit type laat je gas los als je naar beneden wilt of laat je een beetje zand of water los. Normaal gebeurt dat boven een bos, het is vrij uniek dat het pal boven auto’s en huizen gebeurt”, aldus Barends.

Schade wordt vergoed
Van de Vossenberg vertelt dat de schade wordt vergoed. “Maandag komt er iemand langs om de schade op te nemen. Er moet bijvoorbeeld iemand het dak op om de zonnepanelen schoon te maken en de auto’s moeten door de wasstraat. Het zal een paar tientjes worden.”

Barends zegt dat de KNVVL meteen aan de slag is gegaan. “Nadat we de melding kregen, hebben we meteen contact opgenomen met de eigenaar in Duitsland. De kosten en mogelijke schade worden allemaal vergoed.”

Ballon op tracking websites

Omroep Brabant heeft geprobeerd om de ballonvlucht te vinden op twee zogeheten tracking websites, waarop luchtvaartuigen gevolgd kunnen worden. Bij de redactie kwamen verschillende tips binnen dat het zou gaan om luchtballon PH-PBO op de website luchtballonradar.nl. Volgens Barends is dit echter een andere ballonvlucht, omdat de ballon in dit artikel uit Duitsland komt. De ballon was zichtbaar op Flightradar24, echter de gegevens daarop geven geen betrouwbaar beeld van het mogelijke vluchtpad of de hoogte of snelheid van de ballon.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!