Leanders Lego-held leeft voort op z'n onderarm
We springen een paar jaar terug in de tijd, naar 2020, toen kunstenaar Streetart Frankey op het idee kwam een standbeeld van Hazes te laten maken voor Amsterdam, ter ere van de geboortedag van de beroemde zanger.
Frankey klopte aan bij de fabriek Dutch Deco Finish in Erp, waar Leander werkte, een baan waar hij al zijn creativiteit kwijt kon. "De meest waanzinnige dingen heb ik er gemaakt", vertelt hij. "Een iconisch standbeeld van David Bowie dat een plekje kreeg in Berlijn, het skelet van een mammoet en de Python-achtbaan in de Efteling." Met opdrachtgevers als Nike, TomTom, het Louvre in Parijs en Lady Gaga is het werk van het team overal ter wereld te zien.
"Ik besloot de Lego-Hazes zelf stiekem af te maken."
En het standbeeld in de vorm van een 1,70 meter hoge Lego-pop van André Hazes dus. "We waren er volop mee bezig toen de opdracht door gedoe met de gemeente Amsterdam werd ingetrokken", zegt hij. "Ik vond dat zo enorm zonde. Het liet me niet los, en uiteindelijk besloot ik het beeld zelf stiekem af te maken. Ik heb de sleutels van de werkplaats, dus in de avonduren kon ik er zonder dat iemand het in de gaten had verder aan werken."
Toen de levensgrote creatie klaar was - al met al zat er tweehonderd uur werk in - liet Leander het aan zijn collega's zien. "Zij waren vol verbazing, maar bovenal vonden ze het steengoed. We besloten het beeld alsnog op de plek te zetten waarvoor-ie oorspronkelijk was bedoeld: op de Dam in Amsterdam."
In het holst van de nacht vertrok Leander met een paar collega's richting de hoofdstad, de enorme André Hazes op een aanhanger, hobbelend over de A2. "We moesten het natuurlijk ongezien doen, anders zouden we problemen krijgen. En de Dam hangt helemaal vol met camera's, dus het was best een spannende actie."
"Gelukkig was er geen hond op de Dam te bekennen."
"We zaten destijds midden in de coronapandemie en dat was ons geluk, want er was geen hond op de Dam te bekennen, terwijl daar normaal hordes toeristen rondlopen. Snel smeerden we een enorme laag lijm op de onderkant, plakten 'm op betonblokken, maakten nog wat selfies en toen gingen we er als de bliksem vandoor richting Brabant."
Binnen no time was de bijzondere Lego-pop het nieuws van de dag. "En wij liepen te stralen en te glunderen", grinnikt Leander. Helaas was het van korte duur: binnen een week werd Hazes onthoofd, vermoedelijk door een stelletje dronken uitgaanders. Het hoofd en de hoed lagen in stukken op de grond naast het beeld.
"We kregen toen de vraag of we een hufterproof-versie wilden maken", vertelt de Udenaar. "De eerste was een 3D-print en vrij licht, dit keer maakten we het beeld van ander materiaal waardoor-ie een stuk zwaarder was en minder snel te vernielen."
Later werd het Lego-beeld gestolen. Een kwajongensstreek van een Friese groep jongeren tijdens oudjaar, zo bleek later. "Het hele land was in rep en roer, maar ze hadden ons van tevoren gewoon netjes ingelicht dat ze 'm zouden weghalen", zegt Leander.
De Udenaar werkt inmiddels niet meer bij Dutch Deco Finish. "Mijn gezondheid laat het niet meer toe, ik heb noodgedwongen moeten stoppen", zegt hij.
De Lego-versie van de volkszanger is het meest speciale dat hij ooit heeft gemaakt. "Daarom moest die tatoeage er komen. Ik ben een liefhebber van blues, en gelukkig was Hazes in zijn laatste periode gekleed als een Blues Brother, in het zwart en met een zonnebril. Dus zo heb ik 'm laten vastleggen. Een heel muzikaal thema op mijn arm is het geworden, met een contrabas en een jukebox."
"Tatoeages waren alleen voor zeerovers en criminelen."
Het is niet zijn eerste tattoo. "Die kwam toen ik 18 was en net droog achter de oren. Mijn ouders waren furieus, zij waren het liefst met de kaasschaaf over die tattoo heengegaan", lacht hij. "Tatoeages, die waren alleen voor zeerovers en criminelen."
"Dit is een soort eerbetoon aan mijn werk. Ik word er vaak op aangesproken, hij springt in het oog. Wat een bijzondere tattoo, zeggen ze dan. Dan vertel ik mijn verhaal. En dat verveelt nooit."