Video

Fataal ongeluk op de ringbaan: 'Je voelde de dood in de lucht hangen'

Gisteren om 19:30 • Aangepast gisteren om 22:23
nl
"Er wordt gewoon geracet", reageert een bewoonster van de Ringbaan-Oost in Tilburg. Daar is woensdagmiddag voor de tweede keer in drie jaar iemand overleden nadat een auto veel te hard over de weg reed. In de top 10 van gevaarlijkste wegen in Tilburg is de straat niet te vinden, maar dat betekent niet dat er weinig gebeurt.

Bewoners van de straat kunnen het geraas in hun woonkamer nog horen. Het zijn auto's die met een razende snelheid over het asfalt vlammen. "Ik zie hier ongelukken en bijna ongelukken", zegt een buurvrouw. Automobilisten houden zich volgens haar maar zelden wél aan de snelheid: "Terwijl er veel fietsers oversteken. Als je dan een koptelefoon op hebt of even niet oplet, is het ontzettend gevaarlijk."

Bewoner Daniel zag het ongeluk woensdag gebeuren. Hij was op weg naar huis, vanuit zijn werk, toen hij niet tot de voordeur kwam. De weg was afgezet, de straat stond blauw met politie, brandweer en ambulances. "Toen zag ik hoe ze een laken over het slachtoffer legden. Je voelde de dood in de lucht hangen. Het was een hele enge sfeer."

Het lijkt wel een begrip in de straat, dat unheimische gevoel. Op de CROSS Snelhedenkaart, een tool waarmee de gevaarlijkste wegen van Nederland in kaart worden gebracht, kleurt de straat donkerrood. Tussen 2020 en 2024 gebeurden er 170 ongelukken, waarvan er twee dodelijk waren. Daarentegen staat de straat niét in de top 10 van gevaarlijkste wegen Tilburg.

"De Ringbaan-Oost is geen specifiek pijnpunt."

"De Ringbaan-Oost is geen specifiek pijnpunt", reageert wethouder Rik Grashoff. Hij heeft openbare ruimte en mobiliteit in zijn portefeuille. "Alle ringbanen hebben bepaalde veiligheidsrisico's vanwege het vele verkeer dat er met hoge snelheid rijdt, samen met het oversteken van fietsers en voetgangers. Wat niet wegneemt dat het verschrikkelijk is, wat er woensdag is gebeurd."

En de gemeente probeert iets te doen aan de ringbanen. Voor de Ringbaan-West bijvoorbeeld kwam het plan om deze van twee naar één baan te beperken. Inwoners ontvingen het plan niet enthousiast: veel Tilburgers zien namelijk vooral verkeersinfarcten en vertraging voor zich, maar volgens de wethouder moet het met name voor meer veiligheid gaan zorgen: "Minder verkeer levert kansen op om de verkeersveiligheid te verbeteren."

Minder auto's op de weg dus, maar die moeten ook zachter gaan rijden. Een flex-flitspaal biedt op sommige ringbanen al uitkomst. "We zien dat de snelheid daar in algemene zin omlaag gaat", vertelt Grashoff. Nu wil de gemeente dat er ook váste flitspalen komen. En op de Ringbaan-Zuid is het de bedoeling om de maximumsnelheid ook omlaag te brengen: van 70, naar 50 kilometer per uur.

Genoeg plannen in de koker om het veiliger te maken, maar niet specifiek op de Ringbaan-Oost. Dan kunnen de ongevalscijfers jaarlijks meevallen, maar dat verzacht de impact van een ongeluk als woensdag niet. Of de bestuurder nou onder invloed was, of niet. "Ook mensen die geen drugs gebruiken, rijden hier veel te hard. Er moet gewoon meer controle komen", concludeert een buurvrouw.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!