Broodfokker die asiel wil beginnen krijgt geld van dierenstichting

Gisteren om 17:30 • Aangepast gisteren om 23:49
nl
Een broodfokker uit Duizel heeft een cheque van 65.000 euro van Stichting DierenLot gekregen om een dierenasiel in Roosendaal over te nemen. Ook de gemeente was enthousiast, totdat duidelijk werd dat de vrouw in haar eigen gemeente een fokverbod heeft en er twijfels zijn over het dierenwelzijn in haar fokkerij. DierenLot zet nu een streep door haar aanbod. De fokster is zelfs uit een feestelijke foto van de dierenorganisatie verwijderd, zo blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant.
Profielfoto van Wim HeesterbeekProfielfoto van Mirjam ten Thije, ook genoemd Boonkkamp
Geschreven door
Wim Heesterbeek & Mirjam ten Thije, ook genoemd Boonkkamp

Dierenasiel Arduin in Roosendaal is op zoek naar een nieuwe eigenaar. Deze leek gevonden te zijn met een fokker uit Duizel (gemeente Eersel): de 44-jarige vrouw zou de beste partij zijn om het asiel over te nemen. Ze is al jaren actief in de dierenwereld en heeft meerdere bedrijven. Zo fokt ze honden die ze verkoopt op Facebook en Marktplaats, maar verkoopt ze ook dierenvoeding en runt ze een uitlaatservice. Daarnaast heeft ze een hondenzoekteam.

Gemeente betaalt mee
Meerdere partijen zijn benaderd om financieel bij te dragen aan het asiel, waaronder ook de gemeente Roosendaal. Die stond in eerste instantie welwillend tegenover de overname.

Ook Stichting DierenLot, een club die zich inzet voor dieren in nood, hielp mee. De stichting gaf de fokker een ‘Droomcheque’ van 65.000 euro om haar plannen in Roosendaal te realiseren. Die cheque werd begin april uitgereikt op een feestelijke middag in de Brabanthallen in Den Bosch.

Van foto verwijderd
Maar inmiddels is de situatie veranderd. De fokker is zelfs uit de foto van de cheque-uitreiking van DierenLot ‘geshopt’, zo blijkt. Haar gezicht en de cheque zijn niet meer zichtbaar, zoals dat op de foto die aanvankelijk op de website stond wel het geval was.

Ook de gemeente Roosendaal heeft zich voorlopig teruggetrokken. "Het college heeft de opdracht gegeven de signalen nader te onderzoeken alvorens te besluiten over het al dan niet verstrekken van een lening", zegt een woordvoerder. Of de fokker het asiel nog kan overnemen, wordt op dit moment bekeken.

Links de foto met fokker, rechts zonder.
Links de foto met fokker, rechts zonder.

Dwangsom
Maar om wat voor signalen gaat het? Ten eerste is er een maatregel van de gemeente Eersel om de fokker uit Duizel een dwangsom op te leggen vanwege het bedrijfsmatig fokken, verkopen en opvangen van honden en het in strijd met het bestemmingsplan handelen.

Daarnaast zijn er bij de gemeente Roosendaal een aantal bezorgde berichten vanuit dierenwelzijnsorganisaties binnengekomen. Die gaan vooral over het dierenwelzijn in de fokkerij. De gemeente is daarom een onderzoek gestart naar de fokker uit Duizel.

‘Geen gift maar lening’
Zowel de gemeente Roosendaal als de Stichting Dierenlot gaan niet in op vragen van Omroep Brabant over hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe ze niet op de hoogte konden zijn van de achtergrond van de fokker.

Wel geeft DierenLot aan dat de 65.000 euro geen gift, maar een lening was. Volgens de organisatie worden er vaker leningen verstrekt aan goede doelen en wordt dat ook in deze gevallen een ‘Droomcheque’ genoemd: “Het is afhankelijk van de specifieke aanvraag en het aangevraagde bedrag. Er wordt per geval bekeken wat de beste manier is om te helpen.” DierenLot meldt dat de lening voorlopig niet verstrekt wordt.

De fokker uit Duizel wil niet reageren op vragen van Omroep Brabant. Of, wanneer en door wie het asiel in Roosendaal wordt overgenomen blijft voorlopig onduidelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!