Video

Compleet gezin doodgereden, opnieuw 10 jaar geëist tegen Thomas de G.

Gisteren om 15:31 • Aangepast gisteren om 17:52
nl
Thomas de G. (35) uit Zevenbergschen Hoek reed op 10 maart 2023 een vader en moeder en hun twee kinderen dood op de A59 bij Sprang-Capelle. De G. reed met duizelingwekkende snelheid en filmde die 'enorme prestatie' van zijn auto. Toen de auto van het gezin een vrachtwagen wilde inhalen, klapte De G. met ruim 200 kilometer per uur achter op hun auto.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Thomas de G. kreeg eind 2023 tien jaar cel en tbs van de rechtbank in Breda. Maar ondanks dat hij enorm veel spijt heeft van zijn krankzinnige rit, vindt hij die straf toch te hoog. En dus ging hij in hoger beroep en zat hij deze vrijdag voor het gerechtshof in Den Bosch.

Thomas oogde wat timide in een zaal, die opnieuw bomvol zat met nabestaanden. Hij werd regelmatig emotioneel, zeker bij het horen van de verhalen van de familie van de slachtoffers. Voor hen kan de straf voor De G. juist niet hoog genoeg zijn.

Thomas de G. in de rechtbank in 2023 (beeld: Adrien Stanziani).
Thomas de G. in de rechtbank in 2023 (beeld: Adrien Stanziani).

Drie keer te veel gedronken
De rechtbank vond dat De G. verantwoordelijk is voor doodslag op de vier gezinsleden, omdat hij bewust het risico nam om mensen te doden. Hij reed immers met drie keer te veel drank op in zijn snelle Seat Leon Cupra en reed veel en veel te hard. De G. filmde hoe de snelheidsmeter de 250 aantikte.

Ondertussen naderde hij een vrachtwagen met daarachter twee auto’s. Volgens De G had hij niet verwacht dat een van de personenauto’s de vrachtwagen zou gaan inhalen, maar gebeurde dat toch. De G. ramde de achterkant van de auto met daarin het gezin uit Raamsdonksveer. Hun auto knalde vervolgens tegen de laadklep van de vrachtauto, die daardoor afbrak.

Vuurzee
De auto vloog over de kop en kwam op de linkerrijbaan tot stilstand, werd nog geraakt door een andere auto, en vloog in brand. De vader (46), moeder (46) en hun zoon (13) en dochter (10) kwamen direct om het leven in de vuurzee na een etentje vanwege de verjaardag van de vader.

De grote vraag in hoger beroep was: heeft Thomas de G. de aanmerkelijke kans op de dood aanvaard of op de koop toe genomen door zo hard te rijden met drank op en is er dus sprake van doodslag? De raadsheren van het hof zochten op meerdere manieren naar een antwoord, maar De G. hield steeds voet bij stuk: “Nee, ik heb daar niet aan gedacht, anders had ik nooit zo hard gereden”, bleef hij steeds herhalen.

Maar de kans was er wel, hielden de raadsheren aan. Het was donker om negen uur die avond in maart en er was geen verlichting op dat stuk snelweg, De G. had flink gedronken en hij reed rond de 225 kilometer per uur, zo werd uiteengezet, wat neerkomt op 67 meter per seconde. Ook was De G. zijn rit aan het filmen en had hij daardoor maar een hand aan het stuur.

Foto: Jurgen Versteeg/SQ Vision.
Foto: Jurgen Versteeg/SQ Vision.

Nieuw licht op persoonlijkheid
Tot zover was er eigenlijk weinig nieuws ten opzichte van de eerdere rechtszaak. Maar een nieuwe psychiater en psycholoog lieten wel een ander licht schijnen op de persoonlijkheid van Thomas de G. en dat kan gevolgen hebben voor het opleggen van tbs.

Duidelijk is dat De G. een groot alcoholprobleem heeft, maar deze nieuwe deskundigen zagen geen persoonlijkheidsstoornis. Zij adviseren dan ook niet om tbs op te leggen, maar De G. langere tijd onder toezicht te stellen na een celstraf. Dan kan vooral zijn alcoholgebruik goed in de gaten worden gehouden.

Volgens de deskundigen heeft De G. gekke dingen gedaan in zijn leven, maar dat wil nog niet zeggen dat hij gestoord is. Volgens hen ging het vooral in 2019 en 2020 erg slecht met De G., maar daar is hij toen voor behandeld. Inmiddels gaat het een stuk beter met hem, zien de deskundigen.

Tien eerdere overtredingen
De advocaat-generaal was het niet zo eens met deze nieuwe visie. Hij vroeg dan ook het oordeel van eerdere deskundigen mee te wegen die wel een gedwongen behandeling adviseerden en hij schetste dat er wel degelijk gevaar op herhaling is.

De advocaat-generaal zag dat het vanwege het gedrag van Thomas de G. wel ‘een keer mis moest gaan.’ Hij somde zo meer dan tien forse overtredingen op die De G. eerder beging. De G.’s rijbewijs werd al eens ingenomen en ook moest hij toen een cursus bij het CBR volgen over alcohol in het verkeer.

De G. heeft het gezin niet willen ombrengen, meende de advocaat-generaal, maar nam dat risico op de koop toe met zijn gedrag. Volgens hem weet iedere bestuurder dat die kans bestaat. De advocaat-generaal vond het dan ook ongeloofwaardig dat Thomas de G. dat niet ziet.

De advocaat-generaal hield vast aan de persoonlijkheidsstoornis die eerder wel werd vastgesteld. Behalve een storing in het gebruik van alcohol was sprake van borderline en narcistische trekken. Hij is bang dat De G. in de toekomst uit angst weer alcohol gaat gebruiken en dan mogelijk weer in de fout gaat. Alleen toezicht na een celstraf is wat hem betreft dan ook te weinig en daarom moet er ook een behandeling volgen. En dat kan het beste met tbs met dwangverpleging.

Naast die tbs eiste hij ook tien jaar cel, gelijk aan de straf die De G. van de rechtbank kreeg. Ook zou De G. tien jaar geen auto of ander motorvoertuig mogen besturen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!