GGD doet geen bevolkingsonderzoek na PFAS-verontreiniging in Helmond

Vandaag om 10:34 • Aangepast vandaag om 11:50
nl
De GGD is niet van plan in Helmond een bevolkingsonderzoek te doen in de omgeving waar de fabriek van Custom Powders heeft gestaan. De GGD stelt dat de PFAS-vervuiling allang bekend is en dat er in het verleden al onderzoeken zijn gedaan. Het televisieprogramma Zembla kwam eerder deze week met het nieuws dat er veel PFAS illegaal in het riool is gestort en dat medewerkers ziek zijn geworden.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De GGD zegt dat ze al sinds 2018 samen met de gemeente Helmond bezig is met het dossier Custom Powders. De gemeente heeft samen met het waterschap ook onderzoek gedaan naar de verspreiding van PFAS. De GGD heeft samen met het RIVM op basis van het onderzoek zogenoemde ‘gezondheidskundige beoordelingen’ gedaan.

De Helmondse wethouder Bonte gaat uit van het advies van de GGD als het gaat om de gevolgen voor de volksgezondheid. Alle onderzoeken sinds 2018 hebben uitgewezen dat er geen extra risico is. En dus ziet hij geen aanleiding voor een extra bevolkingsonderzoek.

"Verder zijn alle risico's weggenomen."

Een stuk op de kaart in Helmond, die wethouder Bonte laat zien, is oranje gekleurd, niet ver van de woonwijken Brouwhuis en Rijpelberg. Een gedeelte van de wijk Brouwhuis ligt zelfs in oranje gebied. Daar is de PFAS-vervuiling op zijn ergst. "Je moet daar geen groenten uit de tuin eten", zegt wethouder Bonte. "Maar verder zijn alle risico's weggenomen. We bieden mensen daar aan om grondonderzoek te doen in de tuin en eventueel te saneren. We gaan heel zorgvuldig om met de vervuiling."

Het bedrijf Custom Powders is failliet en in 2017 gestopt met de uitstoot. "Verdere vervuiling is echt niet meer aan de orde", zegt de wethouder. De gemeente is druk bezig met een tien miljoen kostend saneringsplan om de vervuiling weg te krijgen. Maar hoe dat moet gebeuren, is nog onduidelijk. Ook is onduidelijk wat er met de vervuiling gaat gebeuren. PFAS is een forever chemical en breekt niet meer af in de natuur. De sanering kan jaren in beslag nemen, volgens de wethouder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!