Burgemeester geeft Ilse lintje voor werk bij vluchtelingen: ‘Dankbaar'
Tranen en veel gegil bij Ilse Santema-Wessels en Emily Zwartkruis als burgemeester Marcel Oosterveen in beeld verschijnt. “Dus toch”, is de eerste reactie. De dames hadden eerder nog grappen gemaakt over de lintjesregen.
“Wat jullie hebben gedaan, is zo belangrijk voor de gemeenschap.”
Voordat de burgemeester naar de dames gaat, worden de onderscheidingen uit de auto gehaald en de ambtsketen goed gehangen. “Het is een superbelangrijke traditie om te laten zien dat onze samenleving één is”, zegt Oosterveen. “Een koninklijke onderscheiding is het meest bijzondere dat je als burgemeester kunt uitreiken.”
Nadat de eerste tranen weg zijn en de dames met de burgemeester hebben geknuffeld, begint het officiële gedeelte. “Ja, ik kan jullie nu al beloven dat jullie een lintje gaan krijgen omdat jullie hele speciale mensen zijn.”
Zo hebben de dames vijftien jaar geleden een kledingbank opgezet voor arme mensen. “Wat jullie hebben gedaan, is zo belangrijk voor de gemeenschap”, zegt de burgemeester. “Jullie hebben weinig steun gehad van de gemeente, jullie hebben alles zelf moeten uitzoeken. En nu maken we dankbaar gebruik van de kledingbank.”
"Het zijn allemaal mensen. Niemand is minder.”
Een jaar geleden vroeg de burgemeester hulp bij de opvang van Oekraïners. Ilse stond meteen klaar. “Gezien de landelijke discussie die er geweest is, ben ik bijzonder dankbaar dat je er stond. Dankjewel”, zegt Oosterveen. Hij spreekt het woord 'ik' met nadruk uit.
“Het is fantastisch, ik heb er geen woorden voor”, zegt Ilse nadat het lintje opgespeld is. “Drie maanden lang zaten hier in Waalre Oekraïners in een tijdelijke opvang. Ik heb daar vrijwilligers begeleid en ook uitstapjes en activiteiten gedaan met de bewoners.”
Iets wat asielminister Faber niet waardeert, bleek eerder. “Ik vond het een moeizame discussie. Het zijn allemaal mensen. Niemand is minder”, zegt Ilse daarop. “De mensen zijn hier. Laten we ze dan vooral omarmen en van elkaar leren.” Verder wil ze zich niet in de discussie mengen en dus ook niks tegen de asielminister zeggen.
Emily Zwartkruis, die dus ook een lintje kreeg, is trots op Ilse en haar werk bij de vluchtelingen. “De mens is op de wereld om elkaar te helpen. Het maakt niet uit waar je vandaan komt en wat je doet. Of dat nou arme mensen zijn bij de kledingbank of vluchtelingen. Helpen is toch helpen? Helpen moet gedaan worden.”
Minder mensen krijgen lintje voor helpen van vluchtelingen
Vijdag hebben in Nederland 29 mensen een koninklijke onderscheiding gekregen omdat ze vluchtelingen helpen. Vorig jaar waren dat nog 38 mensen.
Onder de 29 gedecoreerden zijn vermoedelijk ook de vijf mensen aan wie asielminister Marjolein Faber geen lintje wilde toekennen. Volgens de minister staat het werk van deze mensen 'haaks' op haar beleid om immigratie te ontmoedigen. De 'Vijf van Faber' kregen uiteindelijk alsnog een lintje dankzij handtekeningen van premier Dick Schoof en minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken).