Mari vond een spookachtige spin met wit spul, Frans vertelt meer
Ieder weekend is er ook een nieuwe aflevering van de Stuifmail-podcast. Beluister de podcast hier:
Gedicht van Elizabet Meerbeek-Zwetsloot
Hoop en mos in het Chaamse bos
Helder groen en lekker zacht
Leeft zonder dat het iets verwacht
Slecht geaard en je takken hangen
Word je hier wel opgevangen
Waar de berken reflecteren
Valt er altijd iets te leren
Na de diepte te zijn ingegaan
Dient de lente zich weer aan
Twee spinnen gevonden met wit spul, wat is hier aan de hand?
Mari Kieneker vond twee spinnen, bedekt met wit spul. Hij vraagt zich af wat dat witte spul voor iets is. Ik ben dit soort spinnen ook weleens tegengekomen, in een kruipruimte. Eigenlijk is het insect op de foto een spin die geen spin meer is. Het is een dode spin die door een schimmel of zwam is aangetast. Waarschijnlijk was het microklimaat op de plek waar Mari deze spin vond dusdanig dat een witte schimmel zich kon ontwikkelen op de dode spin. Je ziet op de beschimmelde spin op sommige plekjes ophopingen. Die laten zien dat de witte schimmel zich daar het eerst heeft ontwikkeld. Tijdens het napluizen op internet kwam ik tot de ontdekking dat de naam van de schimmel engyodontium aranearum zou zijn. Deze naam is nu de officiële naam sinds 1984, daarvoor had deze een andere naam.
Welke spin tussen de sigarettenpeuken?
Gerard Jumpertz stuurde mij een foto van een spin. Hij wil graag weten welke spin dit is. De naam van deze spin is vermoedelijk gewone huisspin, maar ik weet het niet zeker. Daarom staat er bij het onderschrift huisspin spec. Vrouwtjes van de gewone huisspin kunnen maximaal achttien millimeter lang worden. Zij maken enigszins rommelige trechterwebben. Dit doen ze graag in moeilijk bereikbare hoeken in schuren, maar ook in kelders en kamers. In de nacht zitten de vrouwtjes van deze spin op een speciaal ergens anders gemaakt web. Overdag rusten zij uit in de voorkant van het trechterweb. De mannetjes, die maximaal vijftien millimeter lang worden, zijn langpotig en kom je vooral bij het begin van de herfst of de late zomer tegen, op zoek naar een partner. Deze ongevaarlijke huisspinnen komen veelvuldig voor in huizen, soms zelfs in de badkamer. Mensen hoeven niet bang te zijn van huispinnen. Huisspinnen vallen in principe geen mensen aan, want hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen mee te bijten. Ze zullen in de regel de huid ook niet kunnen doorboren. Als er toch een gifinjectie plaatsvindt, is het gevolg ook niet erg pijnlijk en ongevaarlijk. De resulterende bult verdwijnt binnen enkele dagen.
Wat voor een vogel heb ik gefotografeerd bij het Vlijmens ven?
Saskia Llop had bij het Vlijmens ven een vogel gespot en gefotografeerd. Ze stuurde mij deze met de vraag: wat heb ik gezien? Wat zij gezien en gefotografeerd heeft, is een van mijn favoriete vogels. Eentje die je niet zo vaak zo meer tegenkomt: een tapuit. Helaas gaat het niet zo goed met de tapuit in ons land. Voorheen woonden tapuiten op verschillende plekken in ons Brabantse land. Onder meer in natuurgebied Kampina, waar ik de tapuiten elk jaar op dezelfde locaties tegenkwam. Het wemelde op die plek ook van de konijnenholen. Dat was de locatie waar de Kampinaanse tapuiten aan het broeden waren. Tapuiten zijn bijzondere, op de grond levende, vogels. Je komt ze in principe ook tegen op heidevelden, maar ook op stuifzand en aan de kust in de duingebieden. Tegenwoordig zijn het zeer schaarse broedvogels. In 2023 trof men in ons land nog maar tussen de 310 en 350 broedparen aan.
Als trekvogel, die doorreist naar Scandinavië en Groenland, kun je ze in het voorjaar - van april tot eind mei - weleens waarnemen. Mannetjes zijn dan nog niet in hun zomerkleed (zie de bovenstaande foto), vandaar dat ze weleens niet opvallen als tapuit.
Rubriek mooie foto’s
In de rubriek mooie foto's dit keer misschien niet de mooiste foto, maar wel een heel unieke foto van een bever midden in Haaren. Deze is gemaakt door Anne Mols.
Natuurtip
Zaterdag 3 mei en zondag 4 mei vindt een Kampinatocht plaats. De startlocatie is: B&B D'n Hop in Boxtel. Deze is niet met het openbaar vervoer te bereiken. Er is voldoende parkeergelegenheid voor auto's of fietsen.
Het mooie van deze tocht is dat zelfs de zeven kilometer meteen door de Kampina lopen. Deelnemers van de zevenkilometertocht komen terug bij de startlocatie en hebben onderweg geen rust. De andere afstanden wel. Bij de startlocatie kunnen deelnemers koffie, thee, broodjes enzovoorts kopen.
Starttijden
- Dertig kilometer tussen acht en tien uur.
- Twintig kilometer tussen acht en tien uur.
- Vijftien kilometer tussen negen en elf uur.
- Zeven kilometer tussen tien uur en een uur vanmiddag.
Afmelden na de tocht is niet verplicht, wel wenselijk.
De kosten bedragen vijf euro per persoon.
Kinderen tot 12 jaar lopen gratis, ouders of begeleiders die met deze kinderen de zeven kilometer lopen betalen drie euro.
Meer informatie:
• Vooraf inschrijven kan al vanaf 2 april, via deze link.
• Informatie over deze prachtige wandelingen vind je op deze website.