Moord Marietje Kessels: foto's gevonden

17 mei 2020 om 11:30 • Aangepast 9 april om 16:23
nl
In het archief van het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag zijn glasnegatieven teruggevonden met foto's van het stoffelijk overschot van Marietje Kessels. Het 11-jarige meisje uit Tilburg werd in 1900 misbruikt en vermoord in de Noordhoekkerk in Tilburg.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Op de foto's is het levenloze lichaam te zien dat is verborgen onder het dak van de kerk. Conservator Pierre van der Pol van het Breda's Museum vond de negatieven bij toeval tijdens zijn onderzoek naar de Bredase fotograaf Emile van Waegeningh. Van Waegeningh was in de vorige eeuw een van de eerste fotografen in Nederland die zich bezighield met forensische fotografie. Het Breda's Museum is bezig met het organiseren van een tentoonstelling over Emile van Waegeningh. De foto's worden uit piëteit niet getoond.

Van der Pol: "In de stukken vond ik drie glasnegatieven met foto's van het lijkje van Marietje Kessels. Volgens mijn oude aantekeningen heb ik tien jaar geleden deze glasnegatieven ook al eens bekeken, maar toen heb ik de link met deze zaak niet gelegd. Via collega's werd ik daar dit keer wel op geattendeerd.''

De moord op Kessels
Marietje Kessels werd bijna 110 jaar geleden als vermist opgegeven, op 22 augustus van het jaar 1900. Het jonge meisje ging die ochtend om halfelf een brief posten. Omdat ze een week later haar communie vierde, bracht ze nog een bezoekje aan de kerk.

Zoektocht
Omdat Marietje om één uur nog niet thuis was, begon de familie een zoektocht. Haar vader, die fabrikant van muziekinstrumenten was, stuurde zijn personeel naar huis om in de stad te gaan zoeken. De dag na de verdwijning van Marietje werd de omgeving uitgekamd. In de kerk worden de koster en schilder ondervraagd. De schilder heeft reclameplaatjes in zijn zak, plaatjes die Marietje spaarde. De schilder zegt ze gevonden te hebben, maar het was aanleiding voor de politie om verder te zoeken.

Het leidde naar een spoor van kleren van Marietje. Later werd het lichaam gevonden van het Tilburgse meisje, die verkracht en gewurgd was. In eerste instantie wordt de schilder verdacht, maar uit onderzoek blijkt dat de verkrachting plaats heeft gevonden in de kamer waar de kinderen onderwijskunde krijgen. Er zijn slechts twee mensen die een sleutel hebben om die kamer te betreden: de koster en de pastoor, George van Zinnicq Bergman.

De pastoor
Omdat uit medisch onderzoek bleek dat de koster en de schilder geen geslachtsgemeenschap hebben gehad, bleef de pastoor over. In die periode is de pastoor echter onaantastbaar. Bijna niemand durfde voor te stellen dat hij aan eenzelfde onderzoek zou worden onderworpen.

De zaak kreeg twee jaar lang veel aandacht van de Nederlandse media, maar een oplossing voor de zaak bleef uit.

Monument
In 2000 probeerden drie advocaten tevergeefs met de stukken van destijds nog de werkelijke dader te duiden. In 2001 is voor Marietje Kessels een monument onthuld in het centrum van Tilburg. Het monument is symbool voor alle kinderen die slachtoffer van geweld zijn geworden.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!